Радоман Ирић

 • Парада пијанства и кича

  21.02.2017

  На овим просторима скоро да је постало правило: први, други, трећи, пети рођендан детету, уместо у породичном амбијенту или у играоници, тата и мама прослављају у кафани.

  Оно што њихови родитељи нису приуштили њима - тати и мами у детињству, они морају свом детету.

  Да се зна „чиво је“.

  Тако је, на овим нашим просторима постало ствар престижа - детету које је још у пеленама, у најбољем случају у колицима, рођендан прославити у кафани.

  Јер, боже мој, то треба да виде сви, да пукну душмани.

 • Речник наше стварности

  07.02.2017

  Тема ове приче је „Речник говора југа Србије“, пензионисаног проф. др Момчила Златановића, једно у истину је капитално дело. Сваки стручњак за језик не би могао ни да замисли ту празнину наше лексикологије, посебно говора јужне Србије, да није тог блага сакупљеног у корицама оне књиге.

  Друго издање тог Речника на дијалекту, 2011. године, у договору са аутором Момчилом Златановићем, издала је једна овдашња штампарија.

 • Писмо пријатеља с Косова

  31.01.2017

  Пријатељи због тога постоје: да се помогну, да се један другом нађу при руци, да један другом отворе очи, да се уразуме…

  Мој пријатељ са Косова има муке које се разликују од наших, али редовно нађе и време и прилику да се мало нашали.

  Скоро ми је послао имејл у коме је написао да је за Косово нова интернет адреса: косово.њет. Неком другом приликом рече да је „Косово наше дете из ванбрачне заједнице“.

 • Добро јутро, ја сам инспектор

  26.01.2017

  Када се заврши колегијум, он уредно узима своју празну торбу и креће на терен. Од помоћних реквизита има само једно папирче на коме уредно, претходне вечери, испише улице и радње које сутрадан треба да скенира.

  Тако ради свакога дана: норма му је пет-шест улица у „кругу двојке “, односно 30 до 40 радњи са педигреом.

  На списку су обично специјализоване продавнице, продавнице мешовите робе, кафане, продавнице новина, пекаре, месаре, златаре, кројачи, опанчари, све до погребне опреме.

 • Снег није политика

  17.01.2017

  Дакле, да ли је у овој земљи снег падао пре 10, 20 или стотину година. Наравно! Да ли је падао ’41., ’48., када нам је било тешко? Па,  јесте, наравно! Ко је заборавио, да га подсетим: и прошле године у ово доба је падао снег!

  Јесу ли појединци у овој земљи, све ово време живели негде другде – на Куби, у Кини, на Хавајима…?

  Да ли је у овој земљи снег некада падао у јулу или августу? Није! Снег у јануару, вејавица и снежни наноси, температуре далеко испод нуле, лед и клизави путеви…никада нам се нису догодили у јулу или августу.

 • Браво господине Полегато, али...

  10.01.2017

   

  Зашто, скоро по правилу, дете прво треба да заплаче, да би га онда мајка узела у руке?

  Зашто се чешће не догађа обрнута ситуација?

  Каква је то мајка која гледа своја посла, а дете кад дође на ред?

  Нешто слично догодило се и догађа се под кровом италијанске Фабрике обуће „Geox“ у Врању.

  На срећу свих тамо је мајка („Geox“) ипак узела дете (раднике) у руке.

  Не само да би му заменила пелене.

  „Geox“-ом сада дувају неки други, пријатни ветрови, који за 1.200 радника фабрике враћају наду и веру у боље сутра.

 • Породична мануфактура "Трајковић"

  03.01.2017

  Марта, сада већ прошле 2016. године, Висока школа примењених струковних студија (ВШПСС) у Врању, подноси надлежној државној институцији захтев за акредитацији новог студијског програма – инжењерство заштите животне средине.

  Та надлежна државна институција - Комисија за акредитацију и проверу квалитета (КАП) Републике Србије, 16. септембра 2016. године, одбила да Високој школи изда решење о акредитацији.

 • ОЗНА све дозна

  27.12.2016

  Једне суботу почетком децембра, око 10 часова, у Горњој Чаршији, на залеђеној низбрдици недалеко од фирме „Љубисављевић“, догодио се удес: возач путничког аутомобила у власништву једног јавног предузећа из Врању, пошто је изгубио контролу над воланом, ударило је таxи возило локалног таxи удружења.

  Убрзо је полиција изашла на место удеса, констатовала штету , узела изјаве, сачинила записник, па сада ствари иду својим током - по закону.

 • Предлог за Вулина

  20.12.2016

  Прославили смо, пардон, обележили смо 4. децембар - Међународни дан миграната. Стишала се та међународна халабука, па сада човек може на миру, трезвено да се окрене и погледа око себе.

   

  Ето, другар нам Аца Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, мало-мало, па на крилима бриге за мигранте, долети на југ Србије.

   

  Тек, понекада сврати негде успут ако треба отворити неку трафику, иначе његов аутобус једном недељно обавезно саобраћа на редовној линији Немањина 11 - Центар за прихват миграната у Прешеву.

   

 • Признајем, ништа ми није јасно

  13.12.2016

  Ево, јавно, јасно и гласно признајем да ми ова прича са страним инвеститорима апсолутно није јасна.

  Ако је неко вољан, желим да ми то објасни на примеру GEOX, или неком другом, свеједно.

  Колико је мени познато, на основу званичних информација, држава је GEOX,  частила са 11 милиона евра – 9.000 евра по раднику. Потом је град у тај „посао“ ушао са пет милиона динара, плус комплетна инфраструктура. Италијанска компанија је само увезла опрему.

  Поставља се онда више него логично питање – ко је овде инвеститор?