Ponedeljak, Utorak, Sreda, Vranjske, Petak, Subota..

Коментар дана

 • Vulin i Vukašin

  20.09.2017

  Gase se „Vranjske“, stojte galije carske.

  Takve se neke asocijacije rađaju na vest da "Vranjske", posle 23 godine neprekidnog izlaženja i 1.069 brojeva, prestaju da izlaze.

  Preturile su preko glave (i zaglavlja) sankcije, izolaciju, crveno-crnu koaliciju, bombardovanje, ali Vučićevu vlast nisu mogle.

  Mira Marković je mila majka za njenog pulena Vulina.

 • Kriza svesti

  13.09.2017

  Postoji jedna opaka bolest koja se naziva “kriza svesti”. U medicini ima stručni naziv i šifru 345.4. Bolest se devedestih širila poput epidemije, mada je i danas prisutna. Inficirani mogu da se prepoznaju, kako kaže nauka, pre svega, po iluzijama i jakim halucinacijama.

  Malo je, međutim, poznato da su za pronalaženje leka protiv ove opake bolesti zaslužni upravo naši lekari, ali, pre svega jedan ovdašnji političar.

  Zbog toga je ova bolest dobila i sufiks, tako da je sada u domaćim krugovima poznata kao 345.4/SRS/SNS.

 • Pali Buki, naprednjaci su zakon

  10.09.2017

  By 2Pak Buki feat DJ Senta,

  (Letterbox Version)

   

  Ja sam 2Pak Buki,

  Političar po struki

  ovo je moja story

  kriv sam što Banja

  zamal da izgori.

   

   

  Ref: I zato, pre, posle i nakon

  Pali Buki, pali, naprednjaci su zakon

   

  I kao što rekoh,

  Ja sam 2Pak Buki,

  Političar po struki

  Život me nije mazio

  ali ja sam čvrsto gazio

  Odoh prvo kod Mladje

  Računam, ekspertske sam bio gradje

 • Dačiću, pederu

  06.09.2017

  Kasno, posle ponoći, iz dubokog sna, prenuo me je fiksni telefon. Kada je posle treće zvonjave naglo prekinuta veza, znao sam da je stvar ozbiljna.

  Odmah sam postupio po posebnom protokolu.

  PrekoTwittera, u Direct Message, poslao sam poruku: “Vazduh gori, kao da nebo trepti”.

  Sa druge strane, naWhatsApp, stigao mi je odgovor: “Sprema se oluja”.

  Opet je zazvonio fiksni telefon.

  “Das Ist Walter”, čulo se sa druge strane žice.

  Izveštaj kratak, precizan, sa svim važnim detaljima.

 • Sastanak sa Disićem

  31.08.2017

  Od kad je veka i ”Simpa”, plate, ali one izistinske, rukovodećeg menadžmenta ovog, ne li, “nosioca privrednog razvoja na jugu Srbije”, bila su poput tajne Svetog grala. Mislim da ni Den Braun, uz svu dokazanu maštovitost, ne bi uspeo da otkrije “Dragomirov kod” po kojem su direktori “Simpa”, sa zvanično relativno skromnim primanjima, kupovali kuće, stanove, lokale, gradili vikendice…

 • Botovi na potez

  25.08.2017

  Montaža ili ne, tek pre neki dan jedna objava na socijalnoj mreži izazvala je ambivalentna osećanja u Srba.

  Post se ticao partijskih vojnika, tzv. „botova“, koji svoj stranački sendvič zarađuju „pošteno“ - pljuvanjem političkih oponenata i svih koji se usuđuju da ne misle kao On(i).

  Reč je zapravo o mejlu tih i takvih koji je polarizovao Srbiju.

  Naprednu, i onu „drugu“ „plaćeničku, omađijanu slepom mržnjom prema Aleksandru Vučiću“.

 • Vranje, grad blizu Vladičinog Hana

  25.08.2017

  Da li je Slobodana Milenković smenjen, samo mu još to niko nije rekao?

  Detronizacija, ali ne samo gradonačelnika, logičan je politički ishod dosadašnje vladavine ove garniture koja svakim danom, u svakom pogledu, ubrzano pokazuje da ovaj grad, kakav god da je, ipak, ne zaslužuje vlast kakvu trenutno ima.

  I da ne bi bilo nedoumica, za ovakvu procenu učinka aktuelne političke ganiture i prvog čoveka grada nije dominantan razlog “afera insignija”, kako bi se moglo pomisliti na osnovu medijske prašine koju podiglo Milenkovićevo letovanje.

 • Šta će nam sad te Vranjske

  18.08.2017

  Mi smo Vranjanci, i naša osnovna osobina, moramo se složiti, je ogovaranje, a ne razgovor. Ružno zvuči, jer se pogrešno tumači. Naime, mi ogovaramo jer se brinemo za komšije, prijatelje, rodbinu, a ne iz razloga neke loše namere. Moj stariji kolega Martin Hajdeger brigu smatra osnovom našeg postojanja. Ali nije važno, kada mi to pre njega znamo, negujemo i čuvamo. Čak i kada "teramo sir", mi smo u okvirima ogovaranja sa dodavanjem jake doze komičnog. Dakle, time što pričamo nešto o nekome, mi strahujemo da se to ne ponovi, da ne uzme maha, ne dovede do lošeg završetka.

 • Crveni alarm u Vranju

  17.08.2017

  Stajao sam na vratima malecke redakcije „Vranjskih“ i fizički osećao neprijateljstvo. Iz jednog ugla je dopirao posebno snažan prezir. Iz drugog namerno i potpuno ignorisanje, iz trećeg nešto kao loše suspregnuti podsmeh.  „Ovo će ići teže nego što sam mislio“, pomislio sam.

 • O "Piano summer", još jednom

  16.08.2017

  Pratim iz daljine Piano Summer u Vranju. Gledam program na sajtu, a onda i objave na Fejsu. Sutradan, po koncertu, pogledam i fotografije od prethodnog dana. Ne čujem doduše koncerte, ali, kada pročitam da je na programu velika Betovenova sonata op.106, “Hamerklavir”, onda znam da je pod prste ne bi ni smeo, a ni mogao, uzeti neko ko klavirom ne vlada suvereno.