Коментар дана

 • Парада пијанства и кича

  21.02.2017

  На овим просторима скоро да је постало правило: први, други, трећи, пети рођендан детету, уместо у породичном амбијенту или у играоници, тата и мама прослављају у кафани.

  Оно што њихови родитељи нису приуштили њима - тати и мами у детињству, они морају свом детету.

  Да се зна „чиво је“.

  Тако је, на овим нашим просторима постало ствар престижа - детету које је још у пеленама, у најбољем случају у колицима, рођендан прославити у кафани.

  Јер, боже мој, то треба да виде сви, да пукну душмани.

 • Способност „улављења“

  13.02.2017

  Претходних десетак дана јавност у Врању преплавила су саопштења и препуцавања. Актери: људи из локалног јавног живота, две „зараћене“ политичке идеологије, наши драги Врањанци.

  На основу овог медијског „рата“, онај ко их не познаје не би стекао дојам да се ради о полемици између људи у зрелом животном добу, већ о задиркивањима особеним деци школског узраста.

  Утицај на лаковерне и манипулацији склоне суграђане.

  Е, сад, да ли им ови наши нешто верују, или се само добро забављају читајући странице и странице густо куцаних саопштења, није толико ни важно.

 • Униформом против сиромаштва

  08.02.2017

  Ових дана се у готово свим медијима може чути или прочитати да су све школе у Србији близу увођења униформи.

  То је на РТС-у изјавио Младен Шарчевић, министар просвете, који жели спречи неопримерено облачење младих у школама. Рекао је да је за увођење униформи у школама потребна подршка наставника и родитеља, као и препорука модела, како би те униформе требало да изгледају.

 • Речник наше стварности

  07.02.2017

  Тема ове приче је „Речник говора југа Србије“, пензионисаног проф. др Момчила Златановића, једно у истину је капитално дело. Сваки стручњак за језик не би могао ни да замисли ту празнину наше лексикологије, посебно говора јужне Србије, да није тог блага сакупљеног у корицама оне књиге.

  Друго издање тог Речника на дијалекту, 2011. године, у договору са аутором Момчилом Златановићем, издала је једна овдашња штампарија.

 • Фискална денунцијација

  03.02.2017

  Има једна дивна сцена у драми „Свети Георгије убива аждају“, када Ђорђе Џандар у кафани чита писма која су сељаци полицији писали једни против других.

  До детаља, шта су, кад и са киме радили.

  И, каже Ђорђе, несрећник један озбиљан, нико нама Србима више није потребан да нас напада, сами себи увек смо били довољни.

  И заиста, та навика денунцијације вероватно потиче још од отоманског ропства, када је то можда главу спасавало.

 • Саучешће Граду Врању

  01.02.2017

  Неутвређног датума у периоду од 14.01. до 17.01.2017. године наступила је задесна смрт старице у једној улици у Врању. У саопштењу за новинаре пише да је рођена 1935. године и да је по занимању пензионерка.

  Покојницу  је пронашао поштар, који је требало да јој уручи пензију. Имао је шта да види. На сред собе, преминула старица.

  Комшије су ћутале, јер бака очигледно није кафенисала са њима.

  Поједини су тихо изговарали да је била некако „чудна“. Није се дружила, ћутала је, а и нико није знао да каже да ли она има наследнике.

 • Писмо пријатеља с Косова

  31.01.2017

  Пријатељи због тога постоје: да се помогну, да се један другом нађу при руци, да један другом отворе очи, да се уразуме…

  Мој пријатељ са Косова има муке које се разликују од наших, али редовно нађе и време и прилику да се мало нашали.

  Скоро ми је послао имејл у коме је написао да је за Косово нова интернет адреса: косово.њет. Неком другом приликом рече да је „Косово наше дете из ванбрачне заједнице“.

 • Замишљени знак у замишљеној стварности

  30.01.2017

  Пре око три месеца Градско веће је одлучило да 11 улица у Врању постану једносмернe, а да се непоштовање новог режима наплаћује тек кад се поставе нови саобраћајни знаци. Плус грејс период од месец дана у коме полиција неће кажњавати док се возачи не навикну на нове прописе.

  Све је то лепо замишљено у теорији. А како то обично бива, пракса нам удари такву шамарчину која нас истог тренутка отрезни и врати у реалност. Примењивање ове одлуке почело је да важи од 1. јануара, али је требало сачекати оних месец дана да би се кренуло са кажњавањем.

  Такав је био договор.

 • Репертоар позоришта "Србија"

  26.01.2017

  Судећи по догађајима, актерима догађаја и њиховим исходима, стиче се утисак да не живимо, већ смо споредни ликови највећег позоришта на Балкану, театра „Србија“. И то се представе не изводе само за викенд, већ свакодневно.

  Ових дана смо имали неколико премијера. Највеће овације добила је представа „Обрачуни за струју која није обрачуната“ у режији више аутора, а најбољу критику за дело написао је и гласно изговорио А.В.

 • Добро јутро, ја сам инспектор

  26.01.2017

  Када се заврши колегијум, он уредно узима своју празну торбу и креће на терен. Од помоћних реквизита има само једно папирче на коме уредно, претходне вечери, испише улице и радње које сутрадан треба да скенира.

  Тако ради свакога дана: норма му је пет-шест улица у „кругу двојке “, односно 30 до 40 радњи са педигреом.

  На списку су обично специјализоване продавнице, продавнице мешовите робе, кафане, продавнице новина, пекаре, месаре, златаре, кројачи, опанчари, све до погребне опреме.