50 НАЈМОЋНИЈИХ ЖЕНА ВРАЊА

 

 

1. Љубинка Буба Миловановић, председница НВО „Животна помоћ“:

Од 2001. године, када је, у право време, формирала НВО „Жвотна помоћ“, из године у годину је била све присутнија у јавности. За то време је, уз помоћ међународних и домаћих донатора, поделила много хране, лекова, одеће и обуће онима којима је то било потребно. Све то време од власти на свим нивоима није се растајала. Својевремено је са министром Млађаном Динкићем била „на ти“, а сада Александару Вулину, министру рада и социјалне политике, Буба Миловановић прави протокол и сатницу када он крене према Врању или југу Србије. Овде ће остати упамћено да је на отварању њене трафике, врпцу пресекао нико други него Вулин уз чинодејство комплетне градске политичке елите. Током  једног таквог боравка министра и његове свите у Прешеву, некоме од присутних отела се реченица „ово ли је другарица Вулин“.

У последње време у медијима је била прилично присутна због непознанице како је фирма Традиција југа, у којој је наводно само менаџер, дошла у посед приватне куће од преко 100 квадрата Влајка Јовића, бившег директора Јумка. Не зна се да ли је већа непознаница то или како су Буба и ова фирма добиле лукративан посао исхране избеглица.

 

2. Данијела Трајковић, виши јавни тужилац:

Ова Сурдуличанка је правним и професионалним стазама дошла на листу најутицајнијих жена у Врању и Пчињском округу, што данас није ни мало лако. У нашем новогодишњем избору пласирала се на седмо место у конкуренцији правих вукова на јавној сцени какви су Мирољуб Алексић, Драган Стевановић Боске, Славиша Булатовић…На том путу остаће запамћена њена борба са ОО СПС у Сурдулици и Новицом Тончевим.  За све време од када је у правосудним институцијама, госпођа Трајковић је истрпела силне политичке буре и олује. Остала је усправна и неиспрљана са ореолом екстремно поштеног тужиоца, правника пар екселанс, цењеног и педантног тужиоца. Они који је боље познају кажу да је Данијели Трајковић друго име „Закон“.

 

3. Зорица Јовић, градска већница за културу и портпаролка Градског већа:

Она је, ни крива ни дужна, „од извора два путића“, који често прате наше судбине, одабрала онај прави – политички. Као дипломирана економисткиња и професорица из Средње економске школе, на крилима напредњачке еуфорије, долепршала је до фотеље једне од функција у локалној власти која је стално на оку јавности: час као локална министарка за културу, образовање, информисање и верска питања, час као портпаролка Градског већа. Просто човек не може ТВ да упали од ње. У недостатку личне харизме за сада још плива разним стиловима, мешајући политички и професионални

 

4. Јелена Алексић, менаџерка људских ресурса у БАТ:

„Ако у Врању постоји жена-манаџер тако искрена, одана, предана и посвећена послу, професионалац од главе до штикле, онда је то Јелене Алексић“, записала је једна колегиница. Јелена је до сада, у тој великој и моћној светској компанији показала да је менаџер са великим словом „М“ – хладна, одмерена, достојанствена, а надасве суви професионалац. Зато је сви цене и поштују: у компанији и граду подједнако. Јелена је прави доказ како једна жена, са претерано великим списком дневних обавеза, може стићи све да заврши и да поврх свега буде особа врло посвећена породици.

 

5. Љиљана Антић, директорка Болнице:

Иако је од именовања на важну функцију протекло мање од пола године, Антићка је већ сада славодобитник: остаће уписана и упамћена као прва жена на челу врањске Болнице у њеној историји. Колеге је познају као тиху, одмерену, васпитану особу, чак лафицу, која је успела да се таквим врлинама издигне међу „вуковима у белим мантилима. Као и сви живи људи, и она у Здравственом центру има своју опозицију

која јој што-шта импутира.

 

6. Сунчица Денић Михаиловић, деканица Педагошког факултета:

Овде је дошла као песникиња са Косова, да би потом учењем и само учењем, досегла до доктора наука и фотеље декана Педагошког факултета. Дакле, треба рећи и подвући да је госпођа Денић школски пример академске грађанке која је богату стваралачку каријеру изградила искључиво стрпљивим, мудрим и одмереним радом, све степеник по степеник. Таквом личном стратегијом успела је да у јавности изгради своје име, звање и титулу, свој препознатљив код,

чиме је затворила уста стручњацима опште праксе који су је ословљавали са „Церина жена“, што је иначе типично за паланачко Врање.

 

7. Драгана Накић, функционерка ГрО Јединствене Србије:

За релативно кратко време, госпођа Накић, дипломирана политиколошкиња, успела је да се, на јавној сцени, вине „небу под облаке“. На поплочаној политичкој стази, путу који је сама одабрала, зарад сопственог циља, није разликовала ни време, ни средства, ни људе. Зато је, јавили су медији, зарадила две кривичне пријаве. Но, тај мистериозни политички ход Накићеву је довео до врхова локалног естаблишмента. Она је тренутно у чекаоници одаје на чијим вратима пише „помоћник градоначелника“. За сада јој, на том путу, кладионице нису баш наклоњене. Но, Накићева је и млада и амбициозна, ко зна шта она још може да смисли.

 

8. Мирјана Додић, директорка ТВ Врањска плус:

Не може се рећи да Мирјана Додић има иоле успешну новинарску или менаџерску каријеру, али јој то није сметало да отвори  моћну телевизију за коју се прича да је напредњачка. Но, по принципу „тиха вода брег рони“, или још боље да „вода увек нађе пут“, Додићева је добила много више од онога што у животу није тражила. Онима, којима памћење није боља страна живота, треба подсетити да је ова „газдарица Врањске плус“ почела као Титова пионирка  и председница омладине у локалном СПС. Следећа њена степеница звала се „Слободна реч“.

 

9. Драгана Илић Марковић, кандидаткиња за председницу Вишег суда:

Уз њено име у овој причи не стоји без разлога да је кандидат за највишу функцију врањског Вишег суда. Она је пре свега дугогодишњи искусан судија кривичар, која има најмање укинутих и преиначених одлука.

Октобра прошле године, са још четворо колега, конкурисала је за упражњено место председника Вишег суда. Тај предлог је Високи савет судства ставио у процедуру. Он је сада у чекаоници Скупштине Србије, а према досадашњем искуству, требало би да се догоди чудо а да она не буде изабрана за председника.

 

10. Јована Антић, начелница Имовинско правне службе:

За Јовану злобници кажу да је у Врању познатија као супруга Ненада Антића, актуелног заменика градоначелника Врања или једноставније - „Антина жена“. Упућени међутим кажу да је то грех, „јер је Јована десет пута способнија од свог супруга“ и додају да је факултет завршила са високим просеком, да је добар архитекта коју колеге цене и уважавају, да је из добре породице. Њен најјачи адут је да је то изузетно способна жена, јако оперативна, посвећена свом послу и која за напредовање у није користила политику, као њен муж.

Шта више, они који је добро познају кажу да је пред Јованом блистава каријера, али никако она политичка.

 

 

 

11. Слађана Стојановић, директорка филијале Пореске управе

12. Драгана Алексић, сувласница породичне Винарије „Алексић“

13. Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије „Бора Станковић“

14. Маја Јањевић Сивиеро, директорка Фабрике намештаја „Топ Софа“

15. Ивана Ђорђевић Медодијев, власница ТВ Инфо пулс

16. Милица Петковић, вф основног јавног тужиоца

17. Јелена Стојковић, дописница Вечерњих новости

18. Бобана Станимировић, председница ГО СРС

          19. Данијела Микић, председница Форума жена ГО СПС

20. Гордана Димитријевић, директорка Радничког универзитета

………………………………………………

21. Весна Милетић, шеф Одсека за информисање у  градској управи

22. Миљана Окиљевић Николић, шефица Дописништва РТС

23. Гордана Салатић, власница Педијатријске ординације „Медисан“

24. Маја Митић, градски омбудсман

25. Марина Стојановић, начелница. Одељења за опште послове

26. Лидија Петровић, директорка филијале Сосијете женерал банке

27. Светлана Трајковић, директорка Високе школе примењених струковних студија (ВШПСС)

28. Драгана Арсић, директорка Центра за социјални рад

29. Светлана Рајачић, директорка за људске ресурсе у Фабрици обуће „Геоx“

30. Тања Стрхињић Николић, менаџерка Програма УНДП

………………………………………………

31. Марија Јанићијевић, судија Основног суда

32. Радмила Ђорђевић, глумица Позоришта „Бора Станковић“

33. Марија Манасијевић, власница Офтамолошке ординације „Ленс“

34. Данијела Милосављевић, градска већница за социјална питања

          35. Нела Цветковић, извршна директорка ЈП Комрад

36. Весна Михајлвић, директорица филијале Поштанске штедионице

37. Нела Димитријевић, професорица, потпредседница ГО ДС

38. Катарина Ристић, шеф маркетинга у предузећу Плави камену

39. Ивана Хаџи Стошић, председница Ромског центра за демократију

40. Ана Петровић, капитен ЖОК Врање

………………………………………………

41. Ива Лаковић, етнолог у Народном музеју

42. Драгана Ристић Младеновић, директорка Музичке школе

43. Гордана Јовановић, директорка Медицинске школе

44. Ивана Костић, директорка Апотекарске установе

45. Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље

46. Милена Станковић, јавна бележница

47. Маја Јовић, шефица  локалне пореске администрације

48. Дејана Богдановић, директорка Центра за локалне услуге социјалне заштите

49. Данијела Цивкаровски, власница Велнес центра       

50. Весна Маринковић Станковић, сликарка

 

 

 

У КОНКУРЕНЦИЈИ СУ ЈОШ БИЛЕ:

Марина Ђорђевић (већница), Весна Терзић (ПУ), Лидија Ристић (Петник), Љубица Здравковић Џонов (РТВ), Слађана Алексић (Врањска плус), Јадранка Ајановић (здравство), Милена Антић (здравство), Нада Стошић (здравство), Елизабета Бета Манасијевић (Апотека), Споменка Стоилковић Ђуровић (здравство), Мирјана Савив (образовање), Весна Ђорић (образовање), Александра Манић (образовање), Сузана Алар (образовање), Весна Петриц (Библиотека), Љиљана Стризе (сликарка), Ружица Стошић (ССС) итд.

 

 

 

НАЈМОЋНИЈЕ ЖЕНЕ У СРБИЈИ

Недељник „Блиц“крајем априла објавио је традиционалну листу 300 најмоћнијих у Србији. Са те листе издвајамо 10 најмоћније жене. Број испред имена је место кандидаткиње на тој листи.

2. Јоргованка Табаковић, гувернерка народне банке;

12. Викторија Боклаг, ген. директорка компаније СББ;

13. Зорана Михајловић, министарка и п. председница Владе;

16. Драгиња Ђурић, председница ИО Банке Интеза;

19. Ана Брнабић, министарка за државну управу;

21. Силвија Вернети, ген. директорка ФЦА групавије;

23. Драгана Маркович, директорка Преске управе;

24. Ингебор Офстхус, ген. директорка Теленора;

25. Нела Кубуровић, министарка правде и

36. Марија Русева, председница ИО Сосијете женерал банке

 

 

 

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske