СЛИКАРСKA ГРУПА ФОЛК

Последица емоција

 

 

Ваша прва активност је везана за  акцију коју је организовао Одбор за љуска права, за шта сте добили захвалницу. Шта се касније дешавало?

 

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ: Да, али је  било и пројектних предлога који нам,  додуше, нису донели неку већу финансијску сигурност, али су нам омогућили да учествујемо на семинарима и тако едукујемо чланство у правцу ојачања цивилног сектора.

 

ТРАЈКОВИЋ: Често смо били ангажовани у многим културним манифестацијама које је организовала или локална самоуправа или општинске институције културе или организације непрофитног сектора. Као волонтери смо чак и иницирали одржавање „Летњег атељеа“ у Врању пре пет година и пошто је ова иницијатива заживела можемо рећи да је прерасла у традицију.

 

ИЛИЋ: „Светосавску недељу“ коју организује Град подржали смо нашим професионалним ангажовањем тако што смо организовали радионице са школском децом чији су се радови продавали, а приход од продаје је био уплаћен на рачун болесне деце. Све акције су биле волонтерске. Организовали смо радионице у кругу Удружења МС-а, Удружењу оболелих од дечије и церебралне парализе „Сунце“ из Врања, Удружењу „Српски домаћин“ из Врањске Бање. Израдили смо сувенире за представљање удружења „Позитив“ у Гучи 2014., бавили смо се украшавањем предмета од дрвета за манифестације„ Каранфил девојче“ и „Дани Врања“.

 

ТРАЈКОВИЋ: Израдили смо поклоне у оквиру традиционалне посете Удружења из Солуна „Φως του Χριστού“ који им се уручују на Лазаревој суботи, потом смо осликали трећи спрат, ходник, чекаоницу и хол Дечјег одељења у Врању, затим зид спортског центара „Куњак“ у Владичином Хауни дечју играоницу „Вила Ани“.

 

ЖИВКОВИЋ:Осликали смо и зидове у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Врању, док смо за сценографију у ОШ „Светозар Марковић“ били едукатори на пројектима МС-а и ДЦДП-а Сунце, NEXUS Врање, туристичке организације Врања и Рашке.

 

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:Својим радовима смо учествовали по трећи пут на Међународној стрип колонији у Рашкој. Тамо смо имали и изложбу слика Удружења „Фолк“.

 

Када се сусретнете са белим зидовима, шта се дешава са вашим емоцијама а шта са рациом? Шта превагне?

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ: Наше окупљање и наше дружење је „последица“, емоција. У „Фолк“  смо ушли добровољно и до сада смо разрешили део око тога ко ради који део посла. Професионалци смо па нам део рационалног није оптерећење. У тренутку када неко и посустане ту су остали да надоместе тренутну слабост.

ЖИВКОВИЋ:Што се тиче избора теме увек превагну емоције, увек желимо да одрадимо одговарајућу тему сходно установи коју осликавамо. Углавном осликавамо просторе намењене деци тако да су нам и теме прилагођене њима. То су ликови из цртаних филмова за које су деца а и ми сами емотивно везани.

Идеје вам не мањкају, али на које пројекте сте посебно поносни?

ИЛИЋ:То је рад на Дечјем одељењу. Сам посао на педијатрији је био посебан изазов за нас, јер смо хтели да деци и њиховим родитељима, у тешкој ситуацији, оплеменимо простор и учинимо да се уколико је то могуће бар у том простору осећају пријатније.Било је јако занимљиво радити тамо.

ТРАЈКОВИЋ:Током нашег боравка деца су заједно са родитељима излазила у ходник.  Смејала су  се и радовала ликовима из цртаних филмова и прича које су препознали. Особље педијатрије нам је максимално изашло у сусрет средивши зидове и припремајући површине за наш рад.

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:То  је уједно и пројекат који је наишао на најпозитивније реакције грађана и уколико смо успели да деци олакшамо време које проводе тамо, онда смо испунили своју мисију.

Шта је компликованије осликати, ентеријер или експонате ван установе?

ЖИВКОВИЋ: До сада смо углавном радили у затвореном простору, али верујемо да нам и било која друга  интервенција не би представљала проблем. За  ово време стекли смо широки круг пријатеља, што колега, што људи из других бранши.

ИЛИЋ: Оно што не знамо питамо и тражимо помоћ. Проблем код осликавања ентеријера је осветљење јер ми ове пројекте углавном радимо  поподне или у вечерњим часовима.

Већ сте имали три самосталне изложбе? Како се у таквим приликама прави поставка?

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:Наше поставке нису концептуалне, већ ауторске. Обично процењујемо по простору у коме излажемо и од тога зависи број дела са којима се представљамо. Одговорност је на појединцу.

ТРАЈКОВИЋ:На наше изложбе долазе људи заинтересовани за различите врсте ликовне уметности, што им ми као група и нудимо. Док Владимир на групним изложбама излаже графике, иконе и слике са мотивима мора и бродова, ја учествујем са својим сликама које за тему имају пејзажне пределе из мог детињства.

ИЛИЋ: За све сладокусце боја и тема из свакодневног живота ту је Љиља са својим мртвим природама, цвећем и темама са којима се сви сусрећемо свакодневно.

ЖИВКОВИЋ:За оне  окренуте поп култури ту су моји радови, било да су то илустрације инспирисане филмом, стрипом, модне или дечије,тако да је то спој разних тема и техника које су људима занимљиви.

На какав одјек наилази рад групе "Фолк" у граду где има више од сто уметника?

ТРАЈКОВИЋ:Повратне информације које добијамо непосредно или преко друштвених мрежа су увек до сада биле позитивне, што нам причињава задовољство и сатисфакцију.

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:Спремни смо да чујемо и конструктивну критику и уважимо мишљење колега. Реакције наших колега, суграђана су за сада само позитивне.

Љиљана и Дејан су припадници средње генерације уметника, док су Влада и Милош нешто млађи. Ко креира концепт "Фолка"?

ИЛИЋ:Љиља организује активности, а у самом концепту учествују сви чланови. Један класичан радни састанак протиче тако што се бира тема, стил и техника којом ће се радити као и процењивање простора и временског периода за који ћемо пројекат завршити.

ЖИВКОВИЋ: Када знамо основне ствари једног пројекта крећемо у разрађивање детаља и то су углавном техничке природе типа, колико нам боје треба и које ћемо алате користити  као и расподела посла. Љиља и Дејан су задужени за широке површине, а Владимир и ја за детаље и завршницу.

 

 

Ви сте дипломирани сликари, графичари и дизајнери. Свако од вас се и самостално представља. Колико је једноставно или компликовано када треба да делујете у овиру групе?

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:То је олакшавајуће, свако носи део одговорности и обавеза. Ствар је договора, а нама то није никада био проблем. Ми смо једни другима подршка. Као што смо већ рекли свако од нас доприноси својим јединственим стилом који је карактеристичан само за њега.

ТРАЈКОВИЋ:Људи на нашим изложбама могу видети експресионизам, импресионизам, традиционално сликарство, апстракцију и све оне правце којима се свако од нас индивидуално бави.

ЖИВКОВИЋ:Сви се бавимо различитим темама и техникама па су и људи који посећују наше изложбе разнолики, од старих мајстора до „new age“ уметника који се баве концептуалном уметношћу и мултимедијом.

Креирате ли годишњи програм у оквиру групе?

ТРАЈКОВИЋ: Сматрамо да је од изузетне важности да успешним и конкретним примером покажемо осталима шта све можемо ми, као грађани, да урадимо  сами, нашим сопственим трудом. Наша намера је да анимирамо и оживимо опустеле и клонуле делове сваког сегмента нашег непосредног окружења и да сваку даљу активност усмеримо ка њиховом побољшању.

 

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:Желели би смо да  организујемо едукације, курсеве, семинаре, да едукујемо и оснажујемо и наше чланство у борби за просперитетнијим друштвом, да организујемо културна и спортска дешавања и позивамо еминентне стручњаке из различитих области.

 

Шта сте планирали за ову годину да оплемените?

ТРАЈКОВИЋ: Планирали смо да наставимо осликавање другог спрата Дечјег оељења. Конкурисали смо преко Града за суфинансирање пројекта из области културе, али  нажалост, нисмо прошли. Да би се овакав пројекат реализовао потребна нам је подршка и разумевање институција.

ЖИВКОВИЋ:Оно што нас очекује је четврто учешће на Међународној колонији стрипа „Рашка“,  2017.

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ: Своје идеје желимо да преточимо у реалност путем конкурса на локалном, државном и међународном нивоу, да наставимо да сарађујемо са струком и људима добре воље.

 

 

ДРУГИ ГРАДОВИ

Представљали сте се и у другим градовима Србије. Како реагују уметници и љубитељи уметности ван Врања?

 

СТРИЗЕ-ТРАЈКОВИЋ:Назив групе их у почетку заинтригира, буде јако интересантно, а и сама концепција им је занимљива, имају жељу да сарађујемо и хоће да организују са нама сличне активности у својим градовима.

ТРАЈКОВИЋ:У свим градовима где смо наступали до сада успоставили смо контакте са колегама уметницима и отворили врата за даљу сарадњу.

 

Профил

„ФОЛК“ је добровољно, невладино и непрофитно удружење чији је циљ успостављање комуникације на свим нивоима и успостављање економске, културне и социјалне стабилности, очување животне средине и културног наслеђа на територији општина Пчињског округа. Одлуке у организацији доноси Скупштина, председник или заменик председника. Удружење је састављено од   волонтера и тренутно их има петнаест. Чланови „ФОЛК“-а су из Врања и активности спроводе на територији Пчињског округа.

 

 

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske