АУТОБИОГРАФИЈА О ДРУГИМА: МИРОСЛАВ ЂЕРИЋ, В.Д. ДИРЕКТОРА ШАФ

Нове технологије спутавају креативност

 

 

 

ШАФ ЈЕ СРБИЈА: Сада имамо солидну технику, квалитетне предаваче који раде са децом, правимо анимиране филмове, учествујемо на разним фестивалима код нас и у свету и увек изнова показујемо знатижељнима како негде тамо у провинцији постоји тако успешна дечија школа.

И не само то: када се негде у свету, у нашим стручним круговима, данас помене Србија, одмах иза тога иде констатација да је у тој земљи дечији анимирани филм доживео невероватну експанзију, захваљујући, веровали или не, Школи анимираног филма из Врања. Толико, да се зна.

А ми, с временом напредујемо, мењамо се, постављамо себи нове циљеве... како би задржали и оправдали статус који су, у Србији и региону, стварале генерације врањских аниматора.

 

ОДОЛЕВАМО ПРИТИСЦИМА: Ми иначе радимо у различитим техникама анимације (цртани, колаж, пластелин, пиксилација...). Анимација, баш као и друге класичне форме уметности, има проблема у овој новој ери техничке и технолошке револуције. Доступност неконтролисаних информација преко друштвених мрежа и интернета уопште, не оставља деци и младима много ни времена ни начина за бављење нечим креативним.

Упркос таквој друштвеној клими, ШАФ одолева свим тим притисцима и успева да привуче децу и младе и да држи корак са светом.

Број филмова у нашој продукцији сваке године се повећава као и нове технике анимације. Како би се што више приближили својој циљној групи, пратимо и ослушкујемо њихове потребе и веома често правимо излете у друге форме уметничког стваралаштва као што су графити, музика и сл.

 

СВЕТ ЈЕ МАЛИ: Ми смо организатори међународне манифестацију Златни пуж, у оквиру које се бијенално одржавају Интернационална дечија радионица анимираног филма (ИДРАФ) и Светски дечији фестивал анимираног филма. До сада смо, током трајања ИДРАФ-а, угостили познате светске аниматоре ангажујући их као предаваче, али и децу и њихове менторе као учеснике и госте из Јапана, САД, Канаде, Мексика, Египта, Швајцарске, Норвешке, Белгије, Шпаније, Италије, Бугарске, Шведске, Украјине, Бугарске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе...

Велика нам је част да смо више пута радили са Боривојем Бордом Довниковићем (чувени Балтазар), па Сајоко Киношитом, Пенчо Кунчевим, Роби Енглером, Дејвидом Ерлихом...Част нам је и задовољство да смо одрастали и сазревали са тим људима који се с радошћу сећају времена проведеног у Врању.

У тој нашој мисији помогли су град Врање јер се финансирамо из градског буџета, затим Министарство културе, Министарство омладине, канцеларија УНИЦЕФ у Београду, Амбасада САД у Београда, Италијански институт за културу... Наш рад подржавају многи и из владиног и из цивилног сектора. Сарађивали смо са УСАИД-ом, Координационим телом за југ Србије, Црвеним крстом...

 

РАДИОНИЦЕ: У току године организујемо неколико радионица које се одржавају у Врању или у неком од градова Србије где покушавамо да покренемо рад сличних школа. До сада смо организовали радионице у Трстенику, Приштини, Нишу, Новом Саду, Београду, Чачку, Панчеву, Крагујевцу, Јагодини, Ћуприји, Бујановцу, Лозовику, Врањској Бањи, Босилеграду. Радионице трају у просеку седам дана ако смо дислоцирани из Врања, а ако радимо у Врању онда и више месеци јер се рад организује два пута недељно.

До сада  смо радили две мултиетничке радионице у Бујановцу са децом српске, албанске и ромске националности. Једна је била под покровитељством Координационог центра за југ Србије, а друга уз помоћ амбасаде САД из Београда. Радили смо и са децом са посебним потребама, са децом предшколског узраста, са ученицима врањске Гимназије, са сеоском популацијом, Војском Србије.

 

ШАФ ТИМ ДАНАС: Кроз ШАФ је прошло преко 2.500 талентованих дечека и девојчица. Свако од њих у овој креативној радионици оставио је неки свој траг и дао допринос у развоју школе. Овде ћу поменути само тренутни тим ШАФ-а са којим већ годинама радим предано, уз напомену да су неки ту од самог почетка.

Дакле, данас су ту: Нела Ћурчија, графички уредник, Снежана Трајковић, уредник програма, Сета Величковић Цветковић, организатор културних активности, Горица Антић административни помоћник и Славољуб Симоновић техничар расвете и тона. То је екипа спремна за нове изазове, а све на радост деце  и добробит анимације која нас је све опила.

 

 

 

 

ФИЛМОВИ

Од 1986. године у продукцији ШАФ настала су 153 филма. То је благо које не поседују ни највеће светске дружине анимације. Да побројим десет филмова којима се ми у ШАФ-у поносимо:

 „Кутија“,1987. цтрани филм, групе аутора, први анимирани филм у продикцији ШАФ-а.

 „Анимирани буквар“, 1996. филм, групе аутора, добитник је многобројних диплома, признања и награда на разним светским фестивалима.

 „Чудна лопта“, 1997. колаж групе аутора, настао на Првој интернационалној дечјој радионици анимираног филма у организацији ШАФ-а.

„Кад је вода болесна, цео свет је болестан“, 1988. цртани филм, групе аутора, први који смо урадили у оквир умеђународне асоцијације АWГ.

„Љубав побеђује рат“, 1999. цртани филм који су радили војници на                   положају током НАТО бомбардовања Србије.

 „Крстаћи“, 1999. први наш документарни филм.

„Свако дете има право на породицу“,  2000. филм групе аутора урађен у сарадњи и под покровитељством УНИЦЕФ-а.

 „Причао чаробној линији“, 2001. колаж, групе аутора из  предшколске установе »Наше дете«.

„Загризи мамац“ 2003. први анимирани спот у песку за                                                                                                                                                                                                                                                                                                    истоимену песму Врањске рок групе Џоли џампер.

 „Српско.албански речник“,  2003. цртани филм, групе аутора, урађен на Првој мултиетничкој дечијој радионици анимираног филма у Бујановцу.

 

 

НАГРАДЕ

Са многобројних смотри и фестивала у земљии иностранству, ШАФ-ове просторије краси преко 200 различитих награда и признања. Да побројим неколико најзначајнијих:

*СРЕБРНА ПЛАКЕТА, за анимирани филм „Кутија“ на савезном фестивалу уКоњицу 1988.

*ПРВА НАГРАДА на 20. Међуклупском фестивалу аматерског филма  у Бачкој Тополи 1991.

* GRDAND PRIX филму „Бројкеи слова“, на смотри у Нишу 1991.

*ЗЛАТНА МЕДАЉА филму „На вашару“ на 29. Ревији уМајданпеку 1992.

*ДИПЛОМА на 29. ревији филмског и видео стваралаштва деце Југославије у Врању 1994.

*НАГРАДА 7 СЕПТЕМБАР СО Врање за изузетне резултате у области образовања и културе 1997.

* GRDAND PRIX за филм “Чика Глиша“ на 31. Ревији  филмског и видео стваралаштва деце Југославије у Београду 1998.

*СРЕБРНИ ВИТЕЗ филму „Анимирани буквар“  на 7 Фестивалу словенских и земаља у Кијеву 1998.

*ЗЛАТНА МЕДАЉА на 41. Републичком такмичењу научно-техничких и радова у Кладову 1999.

*ДИПЛОМА АСИФЕ за 15 година успешног рада са децом, октобар 2002.

*ПОВЕЉА на 50. Југословенском фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду 2003.

* ПРВА НАГРАДА на Фестивалу на четири реке у Карловац 2008.

*  СРЕБРНИ ПУЖ за филм  "Женска страна историје" на Интернационалном фестивалу у Врању 2008.

* GRDAND PRIX  43. Ревија филмског стваралаштва деце и омладинеСрбије у Београд  2014.г.

* СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ за филм “Животиње би хтеле” на Интернатионалној смотри у Балчик, Бугарска, 2015.

* КОНСТАНТИНОВ ЗЛАТНИК, прва награда филму „Десет“ у Нишу 2015.

* АНИМАТОР ФЕСТ, Јагодина, 3. фестивал анимираног филма деце и младих,  2015.

GRAND PRIX филму “Цветко и Цветица” на Аниматор фесту у Јагодини 2016.

*CXIYOKO Интернационални фестивал, 2.награда за филма “Ми можемо баш све” и 1. место, цртеж за маскоту фестивала.

 

 

ПРОФИЛ

Рођен је1976. године у Врању где је завршио основну и средњу школу, а потом је стекао звање дипломираног инжењера архитектуре. Члан је Школе анимираног филма од 1988. године.

Од 2007. године је у сталном радном односу у ШАФ-у као асистент водитеља, а касније и као заменик директора.

На последњем фестивалу "Златни пуж" у Врању био је члан селекционе комисије и директор. На Дан ослобођења Врањске Бање 2015. године добитник је Захвалнице за допринос развоју, угледу и афирмацији Градске општине Врањска Бања.

Ожењен је и има две ћерке.

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske