Ponedeljak, Utorak, Sreda, Vranjske, Petak, Subota..

RAZGOVOR: BRATISLAV ŽIVKOVIĆ, NOVI TRENER RADNIKA

Jugu Srbije treba dati šansu

 

Nekada poznati fudbaler Crvene zvezde i Sampdorije govori o motivima da u narednih godinu i po dana sedi na klupi superligaša iz Surdulice sa kojim kratkoročno planira opstanak, a dugoročno učešće u plej ofu, svom viđenju ovog glomaznog takmičenja, privatizaciji koja može da spase srpski fudbal od propasti, želji da Vranje i Leskovac imaju klubove u najelitnijem rangu takmičenja

 

Konačno se zaustavila trenerska vrteška u Surdulici. Mislilo se da tome neće biti kraja nakon što su tokom jeseni klub vodili Goran Lazarević iz Beograda, Neško Milovanović iz Čačka i Milorad Kosanović iz Novog Sada. Bilo je govora da Kosanović sigurno ostaje, međutim posle izrečene kazne zbog psovanja sudije na meču u Surdulici sa Crvenom zvezdom i suspenzije od četri kola, otpao je kao trener koji bi i ubuduće vodio Radnik. Paralelno sa tim, niko nije znao ko dolazi. Kada je obelodanjeno da je nekadašnji fudbaler crveno-belih i Sampdorije novi šef stručnog štaba, vest je odjeknula i protumačena kao najveća trenerska ,,bomba''. Stvar postaje još zanimljivija zbog cinjenice da se Živković vezao za  Surduličane ugovorom na godinu i po dana. Za nepoverovati! Ali, rođeni  Leskovčanin ne misli tako:

- Poklopio se moj trenerski poziv sa fudbalskim. Kao igrač, dugo sam boravio u klubovima, bilo da je reč o Srbiji ili van nje. Tako prolazim i kao trener. Bio sam u Zemunu, omladinskoj školi Crvene zvezde, Sopotu, u prvom timu crveno-belih, belgijskom Liru. Skoro dve godine kasnije i trener Voždovca. Zato i ne čudi što ću biti šef stručnog štaba Radnika punih 18 meseci. Dva čoveka su bila ključna za moj dolazak, mladi predsednik Radnika Stanislav Tončev i sportski direktor Darko Gašić. Potpuno smo na istim talasnim dužinama.

Koje su ciljeve pred Vas postavili?

-Imam pred sobom dva zadatka. Prvi se odnosi na opstanak u ligi, drugi na učešće Radnika u plej ofu.

Možete li to ispuniti?

-Moram, nemam izbora. Klub se nalazi na 13, vrlo lošoj poziciji na tabeli. Predstoji velika borba oko opstanka. Pojedini igrači su već napustili klub, moramo se pod hitno pojačati.  Ali, to ne ide tako lako, većina želi da igra u Beogradu ili blizu njega, za jug Srbije kao da niko ne mari. Verujem u sposobnosti mladog Tončeva i sportskog direktora Gašića. Siguran sam da će posao odraditi maksimalno profesionalno i da ćemo na kraju realizovati zacrtano.

Na sve ove probleme, nadovezala se i nezapamćena hladnoća koja hara Srbijom?

- Trebalo je u ponedeljak 9. januara da započnemo sa radom, međutim pomerili smo za sredu. Šta je tu je. Znate, šampionat je završen 14. decembra i počinje 18. februara, u međuvremenu temperatura u Srbiji nalik je na onu u Sibiru. Uprkos hladnom vremenu i nepovoljnim klimatskim uslovima, moramo trenirati. Nisu svi klubovi u Srbiji bogati kao Zvezda, Partizan, Vojvodina, Čukarički.. Nakon nedelju dana odlazimo u Fudbalski centar FS Srbije u Novoj Pazovi zbog treninga. Nadam se boljim vremenskim prilikama, tako ćemo mirno odigrati nekoliko prijateljskih utakmica. Da zaključim, radićemo konstantno, od jutra do večeri. Mislim da će maksimalna posvećenost svakog od nas doneti dobar rezultat.

Hoćete li nešto menjati u stručnom štabu?

-Ne, imam odlične saradnike na čelu sa Nikolom Stankovićem. Ako bude došlo do promena, odnosiće se na dolazak Dejana Čelara u klub. Ali, to ćemo tek dogovoriti sa ljudima iz Surdulice.

A kad je u pitanju igra?

-Model igre kojoj težim je ofanziva. Znamo iz iskustva da je napad najbolja odbrana. Radnik u sadašnjem sastavu ima mnogo potencijala, sa novim igračima biće to tim koji će imati još efikasniju igru. Staviću akcenat i na mlade igrače kako bi ih afirmisali, a sa druge strane i profitirali.

Sada ste se dotakli teme daljeg opstanka klubova u Srbiji. Mnogi misle da je rešenje u potpunoj privatizaciji?

- Radio sam u Voždovcu koji je potpuno privatizovan. Znam kako to izgleda, vodi se računa o svakom dinaru. Novac se ne baca uzalud. Smatram da svi klubovi u Srbiji moraju imati gazdu, to je rešenje. Ovako dobijati i arčiti pare iz budžeta ne vodi ničemu. Da je praksa dobra, radili bi tako i klubovi u Evropi. Zato nam ovako i ide. Privatizacija bi donela boljitak srpskom fudbalu, što pre to bolje.

Izrazili ste žaljenje što jug Srbije nema više klubova u eliti?

-Stalno o tome govorim. Počeću od mog Leskovca, Dubočica je bila fudbalski gigant, danas je u zoni. Pirot, Leskovac, Lebane, Vlasotince  moraju biti fudbalski jaki kao nekada. Vranje je imalo dva kluba, Dinamo i Jumko, danas samo Dinamo. Potrebni su nam novi ljudi sa novim idejama po ugledu na modernu Evropu. Jasna vizija rešiće nagomilane probleme koji opterećuju srpski fudbal. Imaćemo jaku ligu, odličnu infrastrukturu a bićemo sastavni deo evropske priče. Na kraju, živećemo lepo od fudbala.

Ali, priznaćete, moramo nešto i da sami stvorimo?

-U svakom slučaju bez vlastite baze nema napretka nijednom klubu. Zvezda i Partizan su pravi primer, i mi u Radniku moramo se okrenuti tome. Kada sam bio mladić, sećam se samo koliko je bilo talentovanih igrača iz Leskovca, Vlasotinca, Vranja i drugih mesta. Danas ih nema, niko im nije pružio šansu. Jug Srbije ima talenata na pretek, to odgovorno tvrdim. Problem su treneri koji bi trebalo da daju maksimum u stvaranju novih nada. Da ne idem daleko, pomenuću samo Vranje odakle su potekli Vlada Stošić, Nenad Jakšić, Dragan Antić Recko, Dejan Osmanović, Dejan Stefanović, Vojislav Stanković, Slađan Spasić, Dragan Stojanović Firga i mnogi drugi. Koga Vranje danas ima u nekom velikom klubu? Ako je za utehu, tako je i u mom Leskovcu, na celom jugu Srbije.  

Na kraju, postaviću Vam jedno zagonetno pitanje koje glasi: Ako je do ponoći veče, a od ponoći jutro,gde se tu noć sakrila?

-U fudbalu sine! Ha, Ha, Ha,

 
PROFIL

Ime i prezime: Bratislav Živković

Datum i mesto rođenja: 28.11.1970, Leskovac

Bračno stanje: oženjen, supruga  Marija, kćeri Iva i Ana

Stručno obrazovanje: trener sa profi licencom

Igračka karijera: FK Dubočica (Leskovac), Vojvodina (Novi Sad), Crvena zvezda (Beograd), Sampdorija (Italija), Obilić (Beograd)

Trenerska karijera: FK Zemun, Omladinski pogon FK Crvena zvezda, FK Sopot, pomoćnik u prvom timu Crvene zvezde, trener u belgijskom Liru, FK Voždovac, od januara 2017. godine Radnik iz Surdulice.

Pratite VRANJSKE na VIBERU:
http://chats.viber.com/vranjske