РАЗГОВОР: БРАТИСЛАВ ЖИВКОВИЋ, НОВИ ТРЕНЕР РАДНИКА

Југу Србије треба дати шансу

 

Некада познати фудбалер Црвене звезде и Сампдорије говори о мотивима да у наредних годину и по дана седи на клупи суперлигаша из Сурдулице са којим краткорочно планира опстанак, а дугорочно учешће у плеј офу, свом виђењу овог гломазног такмичења, приватизацији која може да спасе српски фудбал од пропасти, жељи да Врање и Лесковац имају клубове у најелитнијем рангу такмичења

 

Коначно се зауставила тренерска вртешка у Сурдулици. Мислило се да томе неће бити краја након што су током јесени клуб водили Горан Лазаревић из Београда, Нешко Миловановић из Чачка и Милорад Косановић из Новог Сада. Било је говора да Косановић сигурно остаје, међутим после изречене казне због псовања судије на мечу у Сурдулици са Црвеном звездом и суспензије од четри кола, отпао је као тренер који би и убудуће водио Радник. Паралелно са тим, нико није знао ко долази. Када је обелодањено да је некадашњи фудбалер црвено-белих и Сампдорије нови шеф стручног штаба, вест је одјекнула и протумачена као највећа тренерска ,,бомба''. Ствар постаје још занимљивија због цињенице да се Живковић везао за  Сурдуличане уговором на годину и по дана. За неповеровати! Али, рођени  Лесковчанин не мисли тако:

- Поклопио се мој тренерски позив са фудбалским. Као играч, дуго сам боравио у клубовима, било да је реч о Србији или ван ње. Тако пролазим и као тренер. Био сам у Земуну, омладинској школи Црвене звезде, Сопоту, у првом тиму црвено-белих, белгијском Лиру. Скоро две године касније и тренер Вождовца. Зато и не чуди што ћу бити шеф стручног штаба Радника пуних 18 месеци. Два човека су била кључна за мој долазак, млади председник Радника Станислав Тончев и спортски директор Дарко Гашић. Потпуно смо на истим таласним дужинама.

Које су циљеве пред Вас поставили?

-Имам пред собом два задатка. Први се односи на опстанак у лиги, други на учешће Радника у плеј офу.

Можете ли то испунити?

-Морам, немам избора. Клуб се налази на 13, врло лошој позицији на табели. Предстоји велика борба око опстанка. Поједини играчи су већ напустили клуб, морамо се под хитно појачати.  Али, то не иде тако лако, већина жели да игра у Београду или близу њега, за југ Србије као да нико не мари. Верујем у способности младог Тончева и спортског директора Гашића. Сигуран сам да ће посао одрадити максимално професионално и да ћемо на крају реализовати зацртано.

На све ове проблеме, надовезала се и незапамћена хладноћа која хара Србијом?

- Требало је у понедељак 9. јануара да започнемо са радом, међутим померили смо за среду. Шта је ту је. Знате, шампионат је завршен 14. децембра и почиње 18. фебруара, у међувремену температура у Србији налик је на ону у Сибиру. Упркос хладном времену и неповољним климатским условима, морамо тренирати. Нису сви клубови у Србији богати као Звезда, Партизан, Војводина, Чукарички.. Након недељу дана одлазимо у Фудбалски центар ФС Србије у Новој Пазови због тренинга. Надам се бољим временским приликама, тако ћемо мирно одиграти неколико пријатељских утакмица. Да закључим, радићемо константно, од јутра до вечери. Мислим да ће максимална посвећеност сваког од нас донети добар резултат.

Хоћете ли нешто мењати у стручном штабу?

-Не, имам одличне сараднике на челу са Николом Станковићем. Ако буде дошло до промена, односиће се на долазак Дејана Челара у клуб. Али, то ћемо тек договорити са људима из Сурдулице.

А кад је у питању игра?

-Модел игре којој тежим је офанзива. Знамо из искуства да је напад најбоља одбрана. Радник у садашњем саставу има много потенцијала, са новим играчима биће то тим који ће имати још ефикаснију игру. Ставићу акценат и на младе играче како би их афирмисали, а са друге стране и профитирали.

Сада сте се дотакли теме даљег опстанка клубова у Србији. Многи мисле да је решење у потпуној приватизацији?

- Радио сам у Вождовцу који је потпуно приватизован. Знам како то изгледа, води се рачуна о сваком динару. Новац се не баца узалуд. Сматрам да сви клубови у Србији морају имати газду, то је решење. Овако добијати и арчити паре из буџета не води ничему. Да је пракса добра, радили би тако и клубови у Европи. Зато нам овако и иде. Приватизација би донела бољитак српском фудбалу, што пре то боље.

Изразили сте жаљење што југ Србије нема више клубова у елити?

-Стално о томе говорим. Почећу од мог Лесковца, Дубочица је била фудбалски гигант, данас је у зони. Пирот, Лесковац, Лебане, Власотинце  морају бити фудбалски јаки као некада. Врање је имало два клуба, Динамо и Јумко, данас само Динамо. Потребни су нам нови људи са новим идејама по угледу на модерну Европу. Јасна визија решиће нагомилане проблеме који оптерећују српски фудбал. Имаћемо јаку лигу, одличну инфраструктуру а бићемо саставни део европске приче. На крају, живећемо лепо од фудбала.

Али, признаћете, морамо нешто и да сами створимо?

-У сваком случају без властите базе нема напретка ниједном клубу. Звезда и Партизан су прави пример, и ми у Раднику морамо се окренути томе. Када сам био младић, сећам се само колико је било талентованих играча из Лесковца, Власотинца, Врања и других места. Данас их нема, нико им није пружио шансу. Југ Србије има талената на претек, то одговорно тврдим. Проблем су тренери који би требало да дају максимум у стварању нових нада. Да не идем далеко, поменућу само Врање одакле су потекли Влада Стошић, Ненад Јакшић, Драган Антић Рецко, Дејан Османовић, Дејан Стефановић, Војислав Станковић, Слађан Спасић, Драган Стојановић Фирга и многи други. Кога Врање данас има у неком великом клубу? Ако је за утеху, тако је и у мом Лесковцу, на целом југу Србије.  

На крају, поставићу Вам једно загонетно питање које гласи: Ако је до поноћи вече, а од поноћи јутро,где се ту ноћ сакрила?

-У фудбалу сине! Ха, Ха, Ха,

 
ПРОФИЛ

Име и презиме: Братислав Живковић

Датум и место рођења: 28.11.1970, Лесковац

Брачно стање: ожењен, супруга  Марија, кћери Ива и Ана

Стручно образовање: тренер са профи лиценцом

Играчка каријера: ФК Дубочица (Лесковац), Војводина (Нови Сад), Црвена звезда (Београд), Сампдорија (Италија), Обилић (Београд)

Тренерска каријера: ФК Земун, Омладински погон ФК Црвена звезда, ФК Сопот, помоћник у првом тиму Црвене звезде, тренер у белгијском Лиру, ФК Вождовац, од јануара 2017. године Радник из Сурдулице.

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske