ДАНИЈЕЛА ТРАЈКОВИЋ, ВИША ЈАВНА ТУЖИТЕЉКА

Представљам закон, а не СНС

В. Д. СТАЊЕ

Знамо да у републичком парламенту, када се на дневном реду нашло изјашњавање посланика о вашем именовању у децембру 2015, за вас није гласао народни посланик из Сурдулице Новица Тончев!?

- Не бих да коментаришем, то је ствар личног избора сваког народног посланика.

Врањске: Како је иначе протекло гласање?

- Најпре да кажем да је Државно веће тужилаца свој предлог доставило Влади Србије, она га је прихватила и упутила у Скупштину Србије која је готово једногласно одлучила да будем именована на положај вишег јавног тужиоца у Врању. Напомињем да Влада може и да прихвати, али и одбаци предлоге Државног већа тужилаца.

Вашим избором за вишег тужиоца окончано је в. д. стање у Вишем јавном тужилаштву у Врању, колико је оно трајало?

- У Вишем јавном тужилаштву у Врању в. д. стање трајало је од 2010. до децембра 2015. а окончано је мојим избором за вишег јавног тужиоца. Независно од мог избора, сматрам да в. д. стања нису добра за функционисање не само тужилаштва, већ и других државних и правосудних органа, у првом реду због осетљиве проблематике којим се баве ови органи и њиховог ефикаснијег функционисања.

Како коментаришете чињеницу да је у Основном јавном тужилаштву у Врању, које је хијерархијски подређено Вишем тужилаштву, још увек в. д. стање и докле ће оно трајати?

- Понављам, в. д. стања посебно нису добра у тужилаштвима која морају да буду на бранику Устава и закона ове земље и гоне починиоце кривичних дела. Оно што радује је да је Државно веће тужилаца одлучило да оконча то стање у Основном јавном тужилаштву у Врању, па је своје предлоге доставило Влади Србије. Надам се да ће се то стање ускоро разрешити.

Колико нам је познато, има проблема и са попуном заменичких места у Основном јавном тужилаштву у Врању и јединици у Владичином Хану!?

- На што стално указујемо, јер смо подручје на транзитном положају а ту је и мигрантска криза. Уосталом, као заменик вишег јавног тужиоца од 2013. до 2015. године радила сам у јединици тужилаштва у Владичином Хану .

Када сте изабрани на функцију вишег јавног тужиоца у Врању, какво сте стање затекли?

-Стање је било, да тако кажем, редовно, свако је радио свој посао поштујући важеће стандарде. Оно што сам одмах желела да променим, боље рећи унапредим, била је унутрашња организација рада и функционисања, што ми и није било тешко имајући у виду да су расположиви кадрови савесно обављали своје послове, као и подизање комуникација са медијима на виши ниво, унапређујући и технолошке услове рада и функционисања.

ЕПИЗОДА ТОНЧЕВ

Поменули сте ваш рад у Владичином Хану, медији га памте по иступању народног посланика из Сурдулице Новице Тончева с примедбама на ваш рад у том периоду када је оспорена законитост јавних набавки у вези изградње градског стадиона, па су се на удару нашли и део руководства општине Сурдулица и власник грађевинског предузећа „Банковић“!?

-Као заменик вишег јавног тужиоца у Врању од стране републичког јавног тужиоца упућена сам у ОЈТ Владичин Хан на период од једне године до избора јавног тужиоца, јер је у том тужилаштву било одређених проблема. Све што сам радила у Хану, било је засновано на професионализму и поштовању закона, држећи се принципа да су сви грађани једнаки пред законом, без обзира да ли су у питању људи са економским, политичким и другим јавним утицајем. Свој део посла одрадила сам савесно и по питању јавних набавки у вези изградње градског стадиона у Сурдулици и резултате истражних радњи проследила на даљу надлежност.

Тада сте од стране Тончева и сурдуличког СПС означени као личност иза које стоје СНС и Драган Стевановић Боске. Колико у томе има (не)истине?

- Знам шта су говорили, не само они, већ су и поједини медији писали да сам експонент СНС и Драгана Стевановића, из којих мотива, не знам, али знам да сам у овом послу више од две деценије, да сам напредовала независно од честих промена власти, не чувајући предмете по фијокама чекајући политички расплет, већ сам радила професионално и по закону.

Кад смо већ код локалне политике, уважавајући и промену власти у Врању, јесте ли и раније и сада трпели притиске локалних власти и мешање у ваш посао?

-Лично, нисам имала никакве притиске, ни сада ни раније, што је сасвим у реду, јер свако мора да ради свој посао. Дакле, ни претходна ни садашња власт нису се мешале у мој посао, али напомињем да сарадња тужилаштва са локалним самоуправама мора да постоји због заједничких тема и проблема.

Да ли су након промене власти у Врању, 15. јуна прошле године, поднете кривичне пријаве против неког од бивших градских функционера?

-Није било кривичних пријава које би биле из надлежности Вишег јавног тужилаштва, већ су поднете Основном јавном тужилаштву у Врању и то против неколико функционера.

Којих функционера и о каквим је кривичним делима реч?

- У интересу кривичног поступка и заштите личности не могу ништа да кажем овом приликом.

Када смо већ дотакли кривична дела злоупотребе службеног положаја, шта се догодило са поступцима према водећим функционерима Рудника „Грот“ у Кривој Феји и директору Угоститељског предузећа „Врање“ Драгану Поповићу?

-Тачно, Више јавно тужилаштво подигло је оптужнице против Бранислава Јовића и Милана Грујића из Рудника „Грот“, сада се води судски поступак, али још нема правоснажних пресуда. А у нашем тужилаштву у поступку је и кривична пријава против директора УП „Врање“ Драгана Поповића, то је све што могу да кажем.

ОПТУЖНИЦЕ

Колико је оптужница подигло Више јавно тужилаштво у Врању од децембра 2015. када сте изабрани на садашњу функцију и каква је структура тих кажњивих дела?  

-У наведеном периоду подигнуте су оптужнице против 42 лица. Када је реч о структури кривичних дела, оптужнице су подигнуте против 26 лица због недозвољеног промета дрогом, против четири лица због насилничког понашања на спортским приредбама и јавним скуповима, против два лица за злоупотребу положаја одговорног лица, против четири лица за примање мита, против једног лица за давање мита, против једног лица због тешког дела против безбедности јавног саобраћаја, такође против једног лица због убиства, изнуде и фалсификовања исправа.

Да ли вам је познато који број оптужница је процесуиран код надлежних судова?

-Нормално је да нам је тај податак познат. У 2016. оптужнице су процесуиране против 28 лица, а са 11 окривљених лица закључили смо споразум о признању кривичних дела (види оквиир).

Да ли је било одбачених оптужница Вишег јавног тужилаштва у Врању од стране судова?

-Није било одбачених оптужница, једино смо имали неколико случајева да нам је у поступку преиспитивања оптужнице враћана на допуну истраге.

Да ли је било ослобађајућих пресуда у судовима упркос вашим оптужницама?

-Ослобађајућих пресуда у првостепеном судском поступку било је у 10 случајева и против тих одлука уложили смо жалбе Апелационом суду у Нишу и тај поступак је у току.

Како објашњавате да у структури кривичних дела, за које је ваше тужилаштво подигло оптужнице, доминира недозвољени промет опојним дрогама?

-Тако је, то је због географског и транзитног положаја нашег краја и близине граница са суседним државама и административне линије са Косовом, као и због тога што се врањски крај налази на рути недозвољене трговине дрогом. Зато овде има више поступака за ово кривично дело у односу на централне делове Србије где су заплене мањег обима, осим када се ради о подручјима Суботице, Неготина и Пирота.

ЗАПЛЕНЕ ДРОГЕ

Недавно смо имали заплену хероина од пет килограма, у питању је, дакле, баш повећа количина опијата!?

-Овде памтимо и веће заплене, рецимо 30 килограма марихуане 2010, па 20 килограма хероина исте године, да не набрајамо даље, јер се, понављам, ради о осетљивом подручју на граници и у транзиту, као и на рути токова опојних дрога.

Коначно, које су најчешће тешкоће које прате подизање оптужница за учињена кривична дела од стране Вишег тужилаштва?

-Неквалитетни и недовољни докази, недостатак финансијске документације, мењање исказа сведока током поступка и непотпун и противречан налаз вештака, најчешће су тешкоће у нашем раду на подизању оптужница. Зато у Влади Србије, односно у Министарству правде, увелико разрађују формирање и систем рада такозваних истражних центара и нови закон о вештацима како би било избегнуто неквалитетно вештачење и субјективан став вештака у поступку доказивања кривичних дела.

Да ли Више тужилаштво у Врању подједнако третира кривичне пријаве грађана и правних лица када су потписане и анонимне и писање медија о евентуалним злоупотребама појединаца на одређеним функцијама?

Подједнако, без разлике, као и што пратимо писање медија. Ипак, до сада нисмо реаговали на наводе из медија, јер су случајеви о којима се говори у медијима већ били у поступку.

 
 
ПРОФИЛ

Име и презиме: Данијела Трајковић

Место и година рођења: Сурдулица, 1970.

Образовање: Правни факултет у Београду (просечна оцена 8,70)

Каријера: Од 1995. до 2000. тужилачки приправник и сарадник у Општинском јавном тужилаштву у Сурдулици, од 2000. до 2001. заменик у том тужилаштву, од 2001. до 2009. општински јавни тужилац, од јануара 2010. заменик вишег јавног тужиоца у Врању, од 29. децембра 2015. одлуком Народне скупштине Србије именована за вишег јавног тужиоца

Брачно стање: Удата, мајка пунолетног сина

 

НИСАМ МОЋНА КАО ШТО СМАТРАЈУ МЕДИЈИ

На питање како оцењује писање Врањских у новогодишњем броју, где је међу 100 најмоћнијих личности у Врању и Пчињском округу заузела седмо место, Данијела Трајковић одговара опрезно и уздржано.

-Нисам тако моћна како то пише у медијима, то може да ласка, али треба знати да моју „моћ“ ограничава закон, она је, дакле, детерминисана законским одредбама и прописима и ван тога се не може. Ипак, објективно, мислим да медији претерују када говоре о мојој моћи иако сам на челу важног и самосталног државног органа који по дужности, штитећи Устав и законе, мора да гони починиоце кривичних дела – каже Данијела Трајковић.

 

Споразум о признању кривице

Данијела Трајковић, виша јавна тужитељка у Врању, објашњава зашто је у прошлој години интензивирана примена института споразума са починиоцима кривичних дела који признају кривицу за учињена дела.

  • Током 2016. године на предлог тужиоца постигнуто је 11 споразума са починиоцима кривичних дела који су признали кривицу и изнели још олакшавајућих околности. До споразума се долази преговарањем са окривљеним лицима, не само на предлог тужиоца, већ и одбране. Тужилац се приликом одређивања казне руководи казненом политиком надлежног првостепеног суда и Апелационог суда у Нишу, али никада испод законског минимума из судске праксе. Такав споразум подлеже судској контроли којом се утврђује законитост тог споразума, па га суд прихвата или одбацује. Када је ова пракса у питању, још смо на почетку, а желим да напоменем да у САД се 90 одсто предмета решава споразумом, чиме се доприноси ефикаснијем раду суда, растерећењу судова и смањењу судских трошкова.

 

И ТУЖИОЦИ СУ ЉУДИ

-Када се догоде кривична дела убиства, силовања, посебно када су у питању деца и малолетници, и ми из тужилаштва реагујемо емотивно, јер смо људска бића. Тако је било и приликом двоструког убиства и самоубиства у Бујковцу код Врањске Бање, или приликом истраге убиства у Босилеграду недавно. Ипак, наше емоције не утичу на објективност нити на приступ према окривљеном, где све мора бити у складу са законом – наглашава Данијела Трајковић.      

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske

Коментари

Gospodjo Visi javni tuzioce, da li Vi stvarno predstavljate zakon ako pocinioce krivicnih dela oslobadjate od krivicne odgovornosti pod izgovorom da se njihova dela ne gone po sluzbenoj duznosti? Radi se o predmetu ktpo br.128/16 u kome ste oslobodili Filipovic Dr Svetlan od krivicne odgovornosti za ne prepisanu terapiju sa posledicama narusenog zdravlja? Necu Vam citirati clanove KZRS to bi Vi i pravnik Vucic Aleksandar trebalo da znate. Toliko o Vasoj izjavi u naslovu da predstavljate zakon, a ne SNS. Ja sam hrabar, posten i dostojanstven covek , ali necu se potpisati, jer bi novine tada bojkotovale moj komentar i ne bi ga objavile, ali sam se kao osteceni identifikovao po broju predmeta.
P.S. Ne prepisivanje terapije sa posledicama narusenog zdravlja nije samo krivicno delo i posao za tuzioca da goni po sluzbenoj duznosti vec i interna teza povreda radne duznosti. I bivsi i sadasnji direktor Zdravstvenog centra u Vranju su clanovi SNS.