ФАЗЛИЈА РЕЏЕПИ, ШАМПИОН БАЛКАНА У КИК БОКСУ

Бићу првак света

Познати врањански спортиста говори о више него успешној минулој години, плановима да се у овој окити титулом светског првака и понесе епитет најбољег спортисте града, разочараности што се више новчаних средстава не улаже у кик бокс по коме је Врање постало препознатљиво у Србији

 

Ништа од кик бокса у Врању не би било данас да пре шеснаест година Ведран Ташковић није кренуо врло успешно да се такмичи у овом више него динамичном спорту, који из дана у дан привлачи све већи број људи. Поред Ташковића, у својеврсну промоцију надовезао се и Игор Младеновић. Врло брзо обојица су освојили све титуле у Србији. Ташковић је био успешан на европском али и светском нивоу. Оно што повезује ова два родоначелника кик бокса у Врању јесте да су и даље у овом спорту. Наиме, обојица су тренери, а Ташковић је већ догурао до селектора јуниорске репрезентације Србије. Отуда и не чуди што су на српску и европску сцену крупним корацима не тако давно кренули Радомир и Милош Недељковић, Драгана Сретеновић, Слађан Драгишић, као и млађарија попут Иване Давидовић, Марка Динчића  и легендарног Фазлије Реџепија са којим водимо разговор о данима прошлим и онима који долазе:

-Минула година је била најуспешнија у мојој досадашњој каријери. Све је почело на самом измаку 2015. Најпре сам у Марибору на сениорском Првенству Европе бранећи боје наше земље  освојио бронзану медаљу. Тако сам дао скроман допринос да на овом шампионату по освојеним медаљама будемо трећи, одмах иза Русије и Пољске. Са Балканског првенства одржаном у Нишу донео сам две златне медање у дисциплинама лоу кик и кик лајт контакт. Ту је и титулу првака државе у А и Б класи. Иначе, стандардни сам репрезентативац Србије од 2012. године. Све наведене чињенице дају ми за право да будем задовољан, мада морам признати да је могло и боље!

Прешени сте да будете првак света?

-Свако ко се бави озбиљно спортом жели да досегне сам врх. Држим се мудрости познатог писца Габријела Гарсије Маркеса: ,,Многи чим се роде хтели би на врх планине, а нису свесни да је права срећа у спором савладавању литица''. Лаганим, али сигурним корацима напредујем из године у годину. Планирам да се ове окитим титулом светског првака ове године у Рију и тако постанем први Врањанац, али и први момак из Сарајине који се попео на кров света! Мислим да је то задивљујућа идеја за неког ко је тек напунио двадесет година.

Одакле црпите толику вољу за успехом?

-Када сам пре девет година почињао каријеру, себи сам рекао: ,,Фазлија бићеш најбољи''. Знате, када крену добри резултати они вас просто гурају даље. Напорно се припремам за величанствен догађај у Бразилу октобра ове године. Наиме, Рио де Женеиро биће место попришта због сениорског првенства света. Волео бих да Србији и мом Врању донесем златно одличје. Неће бити нимало лако, али имам веру у себе. Подстицај ми дају и селектори Неца Милошевићи и Невен Дондур. Прионуо сам на озбиљан рад. Ништа ми не пада тешко. Када видим рударе који свакодневно ризикују, моји напори су обичан мачији кашаљ!

Ове године постали сте двоструки првак Балкана?

-Искрен да будем, очекивао сам. Конкуренција је била жестока, али физички и психички сам био потпуно спреман. Противници су падали као зреле крушке. У мојој омиљеној дициплини лоу кик имао сам три изванредне борбе које сам наравно решио у своју корист. Селектори Милошевић и Дондур убацили су ме и у кик лајт контакт, нисам их изневерио, та освојена злата памтићу док сам жив!  

Да ли то значи да вас поново чека епитет најбољег спортисте града за 2016. годину?

-Надам се, мислим да сам заслужио. Добро сам информисан о достигнућима колектива и појединаца, све се окреће око фудбала, рукомета и женске одбојке. Свака част свима, али хајде да видимо где су ту појединци. Ко је ту репрезентативац а ко први на нивоу Балкана или самом врху у Европи. Тешко ћете наћи неко име. Зато сматрам себе озбиљним кандидатом, нормално уз сво поштовање осталих спортиста. Али, видећемо шта ће рећи жири, није далек 26. јануар!

Да ли сте били позвани на пријем код градских челника поводом освајања  двоструке титуле првака Балкана?

-Не, али не љутим се. Био је сам финиш године, људи су имали много посла. Биће времена и за то!

Како коментаришете све мање новца за спорт у граду?

-Врло тешко питање за мене, нисам из те проблематике. Али, као спортиста осећам потребу да истакнем следеће - не може се штедети на спорту. Добро се зна како велику улогу у сваком друштву има бављење спортом. Када је у питању кик бокс, од локалне самоуправе у виду стипендије месечно примам 7.000 динара, и за та мала улагања промовишем овај град. Сматрам да би нашем спорту требало дати више пара, то ће донети још боље резултате а самим тим и промоцију Врања на далеко већем нивоу. Искрено, помало сам разочаран малим улагањима у спорт и спортисте. Мислим да то ничему не води, а може имати погубне последице.

Чему вас је овај спорт научио?

-Много тога сам научио бавећи се кик боксом. Између осталог да се радујем свакој победи и да је пораз саставни део како живота, тако и спорта. Велика је част бити у дресу са државним грбом, и оно најбитније ,,У слави сваког победника уграђена је величина пораженог''

 

ПРОФИЛ

Име и презиме: Фазлија Реџепи

Датум и место рођења: 7.06.1996, Врање

Категорија: 57кг

Дициплине: лоу кик и кик лајт контакт

Клуб: Кик бокс клуб ,,Врање''

Највећи успеси: Пети на светском првенству за сениоре у 2015, исте године трећи на Светском Купу, првак Балкана у лоу кику, првак Србије у лоу кику А и Б класа. У 2016 трећи на првенству Европе за сениоре у Марибору, двоструки првак Балкана за 2016 у дициплинама лоу кик и кик лајт контакт, првак Србије у лоу кику. Најбољи спортиста Врања за 2015. годину

Статус: репрезентативац Србије од 2012. године

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske