АПЕЛАЦИОНИ СУД: ГРАД ЈЕ ВЛАСНИК БИОСКОПА

Ревизија за Слободу

Биоскоп „Слобода“ је, након 15 година судског процеса са Удружењем самосталних занатлија, угоститеља и аутопревозника ''Врање'', одлуком Апелационог суда у Нишу у власништву Републике Србије, а Град Врање је носилац права коришћења. Реч је о преиначеној пресуди Вишег суда у Врању од 19. маја 2016. године.  Део пресуде који се односи на накнаду штете од око 50 милиона динара на основу изнајмљивања просторија, Апелациони суд је вратио првостепеном, односно Вишем суду у Врању на поновно утврђивање чињеница.

ПРАВО НА РЕВИЗИЈУ

- Све правне могућности су исцрпљене осим права на ревизију. То је ванредно правно средство које се упућује Врховном суду Србије- каже градски правобранилац  Драган Михајловић.

То практично значи да  Удружење самосталних занатлија, угоститеља и аутопревозника има право да наведе да је другостепени суд направио грешку и да је по њему неопходна ревизија поступка. По жалби Града Врања, Апелациони суд у Нишу је имао две могућности- да укине првостепену пресуду и врати је првостепеном, односно Вишем суду у Врању на поновно разматрање уколико неке чињенице из поступка нису правилно разматране. Пошто је другостепени суд, односно Апелациони, утврдио да су чињенице правилно утврђене, али да је лоше примењено право, тачније да је лоше пресуђено,  у том случају је имао право да преиначи одлуку што је и урадио.

Градски правобранилац  Драган Михајловић каже да је Град уложио и противтужбу за изгубљену добит, тачније за накнаду штете, јер је Удружење изнајмљивало просторије деценијама и приходовало од имовине Града:

- На тај начин Град Врање је оштећен  за најмање 50 милиона динара, према процени судских вештака,  због чега је Апелациони суд тај део противтужбе вратио Вишем суду у Врању на поновно утврђивање чињеница и поновно одлучивање.

Миодраг Антић, председник Удружења самосталних занатлија, угоститеља и аутопревозника „Врање“, каже да није добио никакаву пресуду, и наглашава да судски спор не траје 15 већ 22 године:

-Апелациони суд нам није доставио никакав документ. Уколико је тако, онда је без сумње реч о политичкој пресуди – каже Антић.

Према његовим речима, пре 22 године Општина Врање је поднела тужбу Основном суду против Удружења, у којој захтева да зграда биоскопа припадне Општини.

 -Донета је пресуда у корист Удружења занатлија, у којој се каже да Општина Врање никада није била власник поменуте непокретности, односно зграде биоскопа. Општина је након тога  уложила жалбу Вишем суду у Врању, где је спор трајао 22 године. Пресуда је донета  такође у корист Удружења занатлија.

ПОЛИТИЧКА ПРЕСУДА

Антић додаје да се у документацији јасно види да је 1959. зграда национализована а исте године је поништена национализација зграде биоскопа. Две године касније,  поново је вршена национализација овог објекта која је предвидела да  Удружење занатлија, угоститеља и аутопревозника „Врање“ буде у том објекту:

-Премером из 1951. године, што се може видети у Катастру, парцела где се налази зграда биоскопа „Слобода“ припада Удружењу самосталних занатлија, угоститеља и аутопревозника. Како је могуће да спор који траје 22 године, буде решен за два месеца. То само потврђује да је реч о политичкој пресуди – тврди Антић.

Он је најавио да ће се обратити Врховном суду ради ревизије поступка, а уколико је потребно обратиће се и суду у Стразбуру.

 

ЗОРИЦА ЈОВИЋ, ВЕЋНИЦА ЗА КУЛТУРУ

Зорица Јовић, градска већница за културу, образовање, информисање и верске заједнице поводом пресуде Апелационог суда у Нишу каже да се још увек не зна шта ће бити у зградама које су сада у власништву Града:

-Нетачни су наводи да имамо инвеститора који би ту градио зграде за становање- јасна је Јовићева.

 

 

КИНОТЕКА ЖЕЛЕЛА ДА ПОМОГНЕ

Мирослав Ђерић, архитекта и директор Школе анимираног филма, подсећа да је на иницијативу ШАФ-а, 2008. године  Динко Туцаковић, тадашњи управник Југословенске кинотеке,  који није међу живима, био вољан да помогне да град добије биоскоп. Планирано је да Југословенска кинотека поклони Врању седишта за биоскопску салу:

- Када је видео да је унутрашњост здања у јако лошем стању, као и да кров прокишњава, а нарочито када је сазнао да правно-имовински односи нису решени, одустао је од овог посла.

 

 

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske