ЗАВРШЕНА ПРВА ОД ДЕВЕТ ФАЗА ДЕКОНТАМИНАЦИЈЕ ПОЗОРИШТА

У такту шута и бетона

Тренутно највећи проблем представља хладно време, јер динамика радова у другој фази, која подразумева примену хемијског  третмана, зависи од спољашњих услова.  Гвозден Тасић, заменик директора за Лабораторију за фичку хемију Института „Винча“ подсећа да је идеја била да се што пре хемијски третира део подрума позоришта  због ниске температуре споља. Зато ће се процес деконтаминације одужити:

ЈАВНА НАБАВКА

- Реализација послова на деконтаминацији је почела са одређеним закашњењем због потребе да се уради јавна набавка у складу са законом  и добије одобрење од Управе за јавне набавке, али смо успели да завршимо прву фазу радова - каже Тасић.

У првој фази се радило се на механичком уклањању загађених површина бетона. Посао није био нимало једноставан - каже Славољуб Стојменовић, помоћник  градоначелника:

-Шут који је настао  скидањем малтера са бетеонских површина  упакован је у специјалну бурад и дистрибуиран у Лаборатурију у „Винчи“, где је извршена потпуна деконтаминација. По том основу нам је и стигао извештај о извршеним радовима о првој фази деконтамниације зграде позоришта – објашава Стојменовић.

Са другом фазом радова би требало да се почне за отприлике месец дана, иако је незахвално давати прогнозе. Стојменовић каже да радови на деконтаминацији нису стопирани већ одложени на кратко. Стручњаци из „Винче“ су поделили целокупну површину бетона у позоришту на такозване тактове:

-Динамику примене хемијског третмана знамо унапред. За третирање једног такта потребне су две недеље. Када се заврше радови на једном, прелази се на следећи такт. У међувремену се узимају узорци бетона и раде се анализе. Уколико оне покажу да још увек има загађења у бетону, тада се цео поступак понавља за тај такт, односно део бетона. Зато је незахвално давати прогнозе о завршетку друге фазе - појашњава Гвозден Тасић из Института „Винча“.

Изузетно је важно да граћани Врања не страхују када се нађу у близини зграде позоришта где се осећа мирис оплатола, јер никако не могу да буду затровани. То је потврдио и Славољуб Стојменовић, помоћник градоначелника:

БЕЗ ПАНИКЕ

-Зграда позоришта, како споља тако и унутра, је потпуно безбедна по здравље људи, уколико говоримо о краћем боравку, од рецимо неколико сати. Дакле, мирис оплатоловог уља, који је коршћен приликом реконструкције зграде, се скоро и не осећа, а тај непријатан мирис који може да се осети долази од сагорелог материјала, као и нагомиланог дима који се још увек налази у малтеру. Проблем може да се јави приликом дужег боравка  унутар зграде, због чега су и радници који су радили на деконтаминацији носили специјалне маске и униформе - саопштава Стојменовић.

Грађевинске радове у првој фази обавила је фирма СЗР МГ Колор, под надзором Института за нуклеарне науке „Винча“.

 

НОВАЦ

Укупна цена деконтаминације износи 53 милиона динара, па за завршетак радова недостаје још 37.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић каже да је Град уплатио Институту „Винча“ 16 милиона динара колико је било на рачуну у септембру:

-Тај новац је довољан за прву фазу радова. Ми ћемо се трудити да путем трансфера новчаних средстава из Репубике обезведимо још 25 милиона динара, а преостали део пара планирамо да издвојимо из буџета - каже градоначелник.

Гвозден Тасић, заменик директора Лабораторије за физичку хемију, објашњава да „Винча“ може да издвоји део новца, али не све. Очекује да ће Град сукцесивно уплаћивати новац, како би овај велики посао завршили:

- Завршетак прве фазе  представља припрему за примену хемијског третмана у другој фази, тачније  куповину УВ лампи и одгововарајућих хемикалија за деконтаминацију. Лампе нису доступне у слободној продаји већ се наручују из иностранства. Институт „Винча“ их  је набавио. Чекамо новац из Врања.

Слободан Стојменовић објашњава да се са деконтаминацијом није стало, она је само на кратко одложена:

- Стигли су ненаплативи милионски уговори и дугови из претходног периода. Мислим да нема потребе причати о томе шта за овај град представљају Туш, Апотека и Здравствени центар.

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske