Ponedeljak, Utorak, Sreda, Vranjske, Petak, Subota..

ZORAN DIMITRIJEVIĆ, PREDSEDNIK RK VRANjE

Ne idemo u Bivolje

Očekujemo da se u narednih deset dana, jer su gradski čelnici na odmoru, reši budućnost kluba. Mi samo tražimo da gradska vlast napravi razliku između nas i trećeligaša

 

Zoran DimitrijevićU sredu 26. jula održana je redovna Skupština RK Vranje na kojoj su delegati dali ubedljivu podršku dosadašnjem rukovodstvu na čelu sa predsednikom Zoranom Dimitrijevićem.

-Ta ogromna podrška delegata, pre svih bivših, zaslužnih rukometaša presudila je da nastavimo dalje i pokušamo da klub spasemo od propasti u kojoj se našao zbog teške finansijske situacije – kaže za „Vranjske“, Zoran Dimitrijević.

Šta znači to da „pokušamo da spasemo“?

- Mi smo bili odlučili da klub predamo gradu jer je on njegovo vlasništvo. Više nismo u stanju da ga vodimo finasijskom politikom povuci-potegni, gde nikad niste sigurni da li će biti isplaćena nedeljna sredstva za normalno takmičenje.

Očekujete li promenu u finansijskoj politici Grada prema klubu?

- Očekujemo da u narednih deset dana, jer su čelnici na odmoru, sednemo i urgentno rešimo dalju budućnost kluba.

Znači li to davanje roka u kome ćete odlučiti i o svom statusu u klubu?

- Upravo tako. Deset dana je maksimalan period u kome moramo da znamo šta će biti s klubom i da li vlast želi superligaša ili ne.

Kakav je stav uprave po pitanju stepena takmičenja?

- Naš stav je, generalno, da prvo spasimo klub od nestajanja i gašenja. Ne želimo da budemo upamćeni u sportskoj javnosti kao neko ko je stavio katanac na klub. Ne osećamo nikakvu odgovornost jer smo u prethodnom periodu dali i više od realnih mogućnosti.

UPRAVA
Na Skupštini je potvrđen novi četvorogodišnji mandat upravi u sastavu: Zoran Dimitrijević, predsednik i članovi UO: Budimir Mihajlović, Ljubiša Anđušević, Srboljub Vasiljević, Nenad Stošić, Nebojša Zupančić, Nebojša Tomić, Branislav Tasić i Goran Bogdanović. Ostavljeno je da u narednom periodu budu kooptirana još dva člana.

Poznati ste kao zagovornik igranja RK Vranje u Super ligi?

- Naravno, a ko ne bi bio. To što neko kaže da Vranje nije doraslo za elitu taj se grdno vara ili ne želi dobro klubu. Dovoljno je malo napora od strane rukovodstva grada da postanemo stabilan superligaš.

Ali, to puno košta?

- Ne slažem se. Sezona igranja u Super ligi zahteva 15.000.000 dinara ili 1.500.000 mesečno. Setite se klubova koji su igrali u nižim ligama pa su dobijali godišnje po 24.000.000 dinara ili 19.000.000, pa u vreme najveće krize i po 14.000.000.

RK Vranje je superligaš, sigurno tražite prioritet u finansiranju?

- Naravno, od vrhunskih takmičarskih sportova jedino smo mi u eliti, ostali su u trećim ligama. Pitam sve ljubitelje sporta: Da li je prioritet da RK Vranje igra derbije sa Partizanom, Zvezdom, Vojvodinom, Metaloplsastikom ili da fudbaleri Dinama igraju  derbije sa Radnikom iz Surdulice, Žitorađom ili Borcem iz Bivolja? Da li je prioritet da derbi u odbojci bude između mesnih timova Mladosti i Vranja, umesto da se fuzionišu i smanje troškove? Da li prioritet da košarkaši Juga igraju derbi sa Moravom iz Vladičnog Hana i BSK Juniorom iz Bujanovca? Da li neko hoće da meša „babe i žabe“, drugo pitanje nemamo?

ŠEF PROTIV RISTIĆA
RistićNa Skupštini kluba, koja je trajala više od tri sata, došlo je do žestoke rasprave koju je zapodenuo Zoran Arizanović Šef, tehnički sekretar koji je pokazivao papire o navodnim zloupotrebama Gorana Ristića zvanog Šaprance, sportskog direktora kluba.
- To je dokaz da kod nas nema nikakvih tajni. Ako je Ristić kriv ima ko to da utvrdi. Ono što je bitno, on je na izričit zahtev legendi i bivših rukometaša kluba smenjen sa funkcije sportskog direktora – kaže Dimitrijević.

Znači rešenja ima?

- Ne bi se prihvatili rukovođenja kluba da nema. Za sport se odvaja između 80 i 90 miliona dinara, 15 mora da ide najboljem, reprezentativnom klubu u Vranju.

Mnogi, na početku sezone, navode sponozore kao vrstu dodatnog, neophodnog prihopda?

- Mnogi navode, ali niko osim nas nije uspeo da donese pare u klub jer nemaju kredibilitet. U protekloj sezoni doneli smo oko 5.000.000 dinara od sponzora, a grad nam je uplatio 5.800.000 dinara. Sa tim parama nismo mogli da se takmičimo.

Kako stre uspeli da privedete kraju takmičenje?

- Pozajmicama, od pravnih i fizičkih lica u iznosu od oko 2.000.000 dinara. I to nije bilo dovoljno, jer nepuna 13 miliona, sa 4.000.000 nasleđenog duga bili su kamen oko vrata. Ipak, nekako smo uspeli ne samo da održimo klub nego da izborimo opstanak.

Koja dugovanja najviše opterećuje klub?

- Prvo, imamo neisplaćene obaveze prema igračima u iznosu od oko 3.000.000 dinara. Radi se o obavezama iz prošle i ranijih sezona. Po pravilima RSS, dugovanja se moraju isplatiti u pet mesečnih rata. Ukoliko to ne uradimo slede kazne, oduzimanje bodova i na kraju izbacivanje iz lige. Drugo, imamo dugovanja prema Registracionoj komisiji u Nišu od 1.800.000 dinara i to se mora platiti do početka prvenstva. Treće, imamo dugovanja prema bivšim trenerima Miodragu Nikoliću Robiju, Zoranu Damjanoviću Šaći, kao i rukometašima Žarku Džonovu i Milošu Stevanoviću u iznosu od 690.000 dinara. Oni su tužili, sudski procesi su u toku, a koliko se duguje tu je sud da utvrdi.

GROBAR I ŠEKI OSTAJU
Dušan Stevanović Gobar i Darko Stanojković Šeki, treneri RK Vranje, koji su vodili klub na proleće, najverovatnije ostaju u klubu.
- Ako mi ostanemo, ostaju i oni – tvrdi Dimitrijević.

Sudska utuženja su u nekoliko navrata blokirala rad kluba?

- Da, utuženja naših trenera i rukometaša. Niko im nije negirao dugovanja, ali tužiti kada se lome koplja oko opstanka kluba na rukometnoj sceni- to ide njima na dušu, „dušebrižnicima koji ne mogu da žive bez kluba“.

U RSS važi pravilo -ili se moraju izmiriti dugovanja ili slede sankcije. Na čemu zasnivate optimizam nakon što ste u ovakvoj situaciji preuzeli klub?

- Na razumnosti čelnika grada, na osećaju da prepoznaju prioritet u sportu i krenu da se finsiraju trenutni sportski brend u gradu.

Sezona je zavšena pre dva meseca, trebalo je odmah da se krene sa finansijskom konsolidacijom kluba?

- Trebalo je, ali smo u junu dobili 30.000, a u julu 80.000 dinara. Zato smo organizovali Skupštinu da sa svima kojima je na srcu RK Vranje pitamo čelnike grada: „Šta dalje“?

BROJKE
Na Skupštini ste izneli finasijsko stanje. Pominju se dugovi?
- Sve je bilo transparentno, svaki dokumenat je bio dostupan svima. Mi dugujemo oko 6.000.000 dinara, od toga realno 1.500.000 ne može doći, po raznim osnovama, na naplatu. Ako smo u avgustu prošle godine nasledili dug od prethodne uprave u iznosu od 4.000.000 dinara, onda se vidi koliko mi dugujemo. Od duga ne bežimo, spremni smo da ga rešimo putem sponzorstva, ali da nam Grad uplaćuje redovna sredstva za takmičenje.

Dobili ste ogromnu podršku od vetarana i legendi RK Vranje?

- Ranije je bilo pojedinačnih napada zbog ličnog nezadovoljstva statusom u klubu. Na Skupštini su nam, većina njih, prilazili i govorili: „Ostanite, inače klub će nestati“ To nas još više obavezuje da pokušamo da u narednih deset dana rešimo šta će biti s klubom.

Prvenstvo počinje 23. septembra?

- Imamo vremena da se organizujemo i dostojanstveno nastupimo u eliti. Cirkuliše veliki broj jeftinih rukometaša, posebno sa naših južnih prostora, od Niša do Bujanovca. Sa našim proverenim snagama imali bismo respektabilan tim. Sve drugo je utopija. Ako ne izmirimo dugovanja klub se gasi. Ako izmirimo i igramo sa decom, gubićemo od svakog sa 30 do 40 golova razlike. To ne prihvatamo.

Pratite VRANJSKE na VIBERU:
http://chats.viber.com/vranjske

Komentari

Неколико пута се редакција Врањских бавила проблемима у рукометном клубу Врање. Проблеми су настали због недовољне кординације међу члановима Управног одбора који су својом самовољом и непознавањем организације у једном колективу радили све на штету клуба. Није само бити члан Управног одбора већ да направе један спортски амбијенат и једну праву спортску атмосферу. Погледајте ко седи све у Управном одбору клуба.
Председник је преставник Симпа, човек који се никада у животу није бавио спортом, можда на велики одмор. Остали чланови Управног одбора су и раније били некада у управи клуба и невидим да су и раније нешто много помогли клубу осим да Симпо обезбеди новац као и Скупштина општина Врање. Где су сада спонзори, нема их.....
Овде се председник клуба г.Зоран Димитријевић хвали како имају кредибилитет да могу да створе, донесу новац клубу. Безобразно и дрско покушавају да нам докажу како су они спасиоци рукомета у Врању.Па богами лепо, Симпо спонзорише, они користе то, па ћак поједини функционери клуба наплате то што раде у клубу. Ето имамо Душана Стевановића Гробара и Дарка Станојковића Шекија. Људи се похвалише да желе да раде у клубу волонтерски. Дајте им прилику, али само волонтерски. У овој сезони је прострујала информацију да је власник рудника Грот вршио спонзорисање клуба али су новци завршили у неким другим сферама. То није за јавност, тиме се требају бавити неки други органи државе. Поново понављам да рукометни клуб Врање ће ове сезоне у супер лиги доживети такву бруку, пропаст и уништавање једне рукометне историје. На стубу срама долазе ови људи који се сада хвале, ликују за своја дела која предказују уништење једне спортске средине коју су прославњени рукометни радници довели до врха. Да, ова мала група људи који себе називају спасиоцима рукометног клуба на чело са предњседником клуба Зораном Димитријевићем биће најодговорнији. Мислим да је сувишно више трошити речи о људима који су до скора били анонимци. Жао ми је што долази до свађа између бивших рукометаша, Шапранце, Шеф и сл. Мислим да ти људи заслужују више респекта у рукометном клубу.Овде су се које какви самозвани функционери клуба мало зезнули. Нису ту играчи због управе , него управа због клуба. Ипак мислим да требам да прекинем са овом полемиком. Жао ми је да кажем да очекујем пропаст Рукометног клуба Врање, због разних непознатих чланова управе који су гробари овог спорта у сезони 2011/2012. Редакцији свака част на тексту и разумевању за спорт у граду.

Господине Стојановићу, свака част на бризи о РК Врање, али сте се мало удаљили од суштине проблема. А суштина је: Ко су главни кривци пропасти рукомета, фудбала, кошарке, одбојке у Врању? Управе и УО су овде дириговани политиком коју спроводе Мирољуб Стојчић, градоначелник и Зоран Антић, председник Спортског савеза и "прва виолина свих мутљавина". РК Врање воде социјалисти, Динамо, тренутно, нико јер Јову Змајевца и Горана Настића нико жив не узима за озбиљно. Кошарку, Горан Смиљковић, твој "друг" из оОштане и нико више. Смиљковић, осим главу која му је велика, и празна, као арнаутска лубеница, друге квалитете нема. Мире, шериф врањски, јавно говори да мора да се игра, деца "нека кечив лопту" иду избори, а после ћемо да видимо. На свакога по мало, све да је под контролом и да народ види да се нешто дешава с тим што ће они обећавати пуно тога бољег. Господине Стојановићу, суштина, али права, проблема је "прање пара" у Спортском савезу! Још, иду избори. У Врању Мире и Зоран "ведре и облаче", а "жути" су декор које не интересује такмичарски спорт (јер немају приступ). Све изборе "црвени" су добили кампањом од пара које пролазе у Спортском савезу. Тако ће бити и сада. Нема ко да их контролише, када је у Извештају Динама за једну годину фалило 15 милона динара, када није било никакве документације, Зоран Антић је јавно говорио: "Ће ме ухватите за к....! У праву је је, Шарко Тадић је увођењем у коалицију СПС амнестирао највеће лопове и унесрећитеље Србије и амнестира их сада. На челу МУП-а Дачић, потом, врло важан за целу ову причу, други човек у СПС, Ружић Зоранов кућни пријатељ. Зоран, безобразно, позове финасијску полицију, али полицајце који су верни СПС, којима је учињено по разним основама и купљени су за сва времена. Они уместо да довезу комби или минобус испред Спортског савеза и товаре за почетак на информативни разговор, па до 30 дана у притвор, пишу извештаје да је све исправно у пословању Динама. А, прво и основно није било књиговодства, улаза и излаза, а радило се за четворогодишњи период од око 70 до 80 милона динара, само за Динамо. Господине Стојановићу, размислите мало о томе, о суштини, а онима које ви називате уништивачима врањског рукомета пишите и даље, али их не потенцирајте као главне кривце.

Kad je Šaprance dočekao da bude direktor, stigli su na dno i sada kopaju po njemu.

Баш ме интересује да ли ће Горан Ристић Шапранце да буде процесуиран или ће Мире као свог портира да га заштити.

Ne idete vi u Bivolje, vec u zatvor.

Aludiraju ljudi na propast. To je neminovno u klubu.Upsevaju da nas posvadjaju. Pogledajte upravu .Smesno, kao u Kursadjijama. Pa niko od njih vise nema uticaja u gradu. Pitajte i napravite listu koliko ce koji clan posebno doneti novaca u klub.Svi se oni kite tudjim perjem.Simpo im sluzi za pokrice pranja para. Sve je ovo ogromna prevara.Tesko nama.Mislim da je ovo godina propasti rukometnog kluba Vranje.

Nekoliko put a sam pisao o ovim ''strucnjacima'' u upravi rk.Vranja....ali ovo sto ovaj ovde prica,utice na itelekt svakog citaoca...Velikim procentom se slazem sta su predhodnici napisali,neki bas detaljno i usli u celu politicku sustinu postojanja sporta u Vranju....mozda cu i ja napisati malo veci komentar,ali za sada mene kao citaoca i redovnog navijaca vredjaju dve recenice ovog predsednika.1.pred pocetak prosle sezone oni su nasledili dug od 4 miliona-KAKO MOGU DA GA NASLEDE,KAD SU ONI U UPRAVI KLUBA AKO SE NE VARAM ZADNJIH 4-5 GODINA,I LEPO RECE JEDAN PREDHODNIK,JOS SE ONI PREDSTAVLJAJU KAO SPASIOCI KLUBA,OD KOGA TO ONI SPASAVAJU KLUB?OD NJIH SAMIH...NAJBOLJE BI BILO DA ODU I TAKO SPASE KLUB.Medjutim,to im ne ide u korist,mozda posle njih dodje neko ko ce imati ''onu'' stvar da ispita odakle toliki dug,i gde su trosene pare.....2.kaze ovaj strucnjak,da ce brzo da sklope tim,jer ima dosta jeftinih igraca od Nisa do Bujanovca....DA PODSETIM OVOG STRUCNJAKA DA R.K.VRANJE IGRA SUPER LIGU,....B.S.K IGRA SRPSKU LIGU,NAISSUS JE ISPAO,LESKOVAC TAKODJE SRPSKU LIGU.... I ON CE IZ TIH TIMOVA KOJI IGRAJU 4 RANG TAKMICENJA DA TRAZI JEFTINA POJACANJA ZA KLUB KOJI IGRA 1.RANG......ZBOG TAKVIH NAM JE CELOKUPNI SPORT U GRADU TU GDE JESTE....NEMA JEFTINIJIH IGRACA OD DOMACIH,ALI TO NEKOME VEROVATNO NE ODGOVARA ZBOG NJIHOVIH PROCENATA I DILOVA......

Kako vidim ti si dobar poznavalac vranjske svakodnevnice. Ja imam najmanje prava da komentarisem sve probleme koji su vezani za rukometni klub ali posto sam par godina vodio savez u svoljstvu generlnog sekretara mozda mogu i koju recenicu reci. U to vreme je savez okupljao nekoliko klubova u saveznom rangu takmicenja. I tada je ova druzina sa clanovima Upravnog odbora mesetarila i bila antiprotivnicki raspolozena prema savezu. Buda Mihajlovic, potrcko Dragana Tomica je od mene dobio sponzora iz Nisa, preduzece koje se bavi medicinskom opremom i proizvodnjom po imenu MEDITEK. Samo on zna kako je zloupotrebio moje ime i sta je pokusavao da izvuce od dobrostojeceg spoznora. Doslo je do ucena i pretnji. Gospodin Budimir Mihajlovic, potrcko Dragana Tomica to isto je uradio sa jos par sponzora (imam dokaze), gde se je opralo mnogo para ali ne za klub nego za njegov interes. Dok to rade,rukometasi se hrane losekvalitetnim parizerom koji nabavljaju u Simpomarket,Sve vam ovo govori o kavim likovima se radi. Simpo ce kao sponzor gurati jos najvise godinu dana. Oni su sada udruzenje koje sa tatom Draganom Tomicem ne izlaze iz Ministarstva Ekonomije i kabineta Dinkica u prostorijama G17, pardon Ujedinjeni regioni Srbije. Eto da iscakaju jos koju subvenciju kod pomocnika ministra Milana Josipovica, kadrovika SPS-a. Svi kolektivi Superlige su na bazicnim poripremama a mi nemamom par igraca .Jedino je tu uprava kako rece onaj jadnik predsednik sa kredibilitetom. E moj junosa, ti neznas sta rade sportske sredine u Srbiji, da ne pricam dalje.Vidi se da nisi otisao dalje od Vranja, mozda do Grce na more i to ti je brate Evropa. Moj predlog je da se drustvo kursadjija lepo pokupi ,ostavi rukomet na stranu i bave svojim stvarima.Niste Vi drugari za ovde. Kako rece moj predhodnik idite na sportski centar pa ,,kecite fudbal ,, ja Tuntom, Zikom i Corbom.Tamo je vase mesto.Bruka za Vranje

NAJVISE CE STRADATI DECA DRUGOG TIMA KOJA NE IGRAJU NIKAKVU LIGU I NEMAJU USLOVE GDE DA SE DOKAZUJU, A KLUB GODINAMA DOVODI IGRACE SA STRANE I NJIH PRVENSTVENO PLACAJU, KOJI IGRAJU OD DANAS ZA SUTRA !!!