ЗОРАН ДИМИТРИЈЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК РК ВРАЊЕ

Не идемо у Бивоље

Очекујемо да се у наредних десет дана, јер су градски челници на одмору, реши будућност клуба. Ми само тражимо да градска власт направи разлику између нас и трећелигаша

 

Зоран ДимитријевићУ среду 26. јула одржана је редовна Скупштина РК Врање на којој су делегати дали убедљиву подршку досадашњем руководству на челу са председником Зораном Димитријевићем.

-Та огромна подршка делегата, пре свих бивших, заслужних рукометаша пресудила је да наставимо даље и покушамо да клуб спасемо од пропасти у којој се нашао због тешке финансијске ситуације – каже за „Врањске“, Зоран Димитријевић.

Шта значи то да „покушамо да спасемо“?

- Ми смо били одлучили да клуб предамо граду јер је он његово власништво. Више нисмо у стању да га водимо финасијском политиком повуци-потегни, где никад нисте сигурни да ли ће бити исплаћена недељна средства за нормално такмичење.

Очекујете ли промену у финансијској политици Града према клубу?

- Очекујемо да у наредних десет дана, јер су челници на одмору, седнемо и ургентно решимо даљу будућност клуба.

Значи ли то давање рока у коме ћете одлучити и о свом статусу у клубу?

- Управо тако. Десет дана је максималан период у коме морамо да знамо шта ће бити с клубом и да ли власт жели суперлигаша или не.

Какав је став управе по питању степена такмичења?

- Наш став је, генерално, да прво спасимо клуб од нестајања и гашења. Не желимо да будемо упамћени у спортској јавности као неко ко је ставио катанац на клуб. Не осећамо никакву одговорност јер смо у претходном периоду дали и више од реалних могућности.

УПРАВА
На Скупштини је потврђен нови четворогодишњи мандат управи у саставу: Зоран Димитријевић, председник и чланови УО: Будимир Михајловић, Љубиша Анђушевић, Србољуб Васиљевић, Ненад Стошић, Небојша Зупанчић, Небојша Томић, Бранислав Тасић и Горан Богдановић. Остављено је да у наредном периоду буду кооптирана још два члана.

Познати сте као заговорник играња РК Врање у Супер лиги?

- Наравно, а ко не би био. То што неко каже да Врање није дорасло за елиту тај се грдно вара или не жели добро клубу. Довољно је мало напора од стране руководства града да постанемо стабилан суперлигаш.

Али, то пуно кошта?

- Не слажем се. Сезона играња у Супер лиги захтева 15.000.000 динара или 1.500.000 месечно. Сетите се клубова који су играли у нижим лигама па су добијали годишње по 24.000.000 динара или 19.000.000, па у време највеће кризе и по 14.000.000.

РК Врање је суперлигаш, сигурно тражите приоритет у финансирању?

- Наравно, од врхунских такмичарских спортова једино смо ми у елити, остали су у трећим лигама. Питам све љубитеље спорта: Да ли је приоритет да РК Врање игра дербије са Партизаном, Звездом, Војводином, Металоплсастиком или да фудбалери Динама играју  дербије са Радником из Сурдулице, Житорађом или Борцем из Бивоља? Да ли је приоритет да дерби у одбојци буде између месних тимова Младости и Врања, уместо да се фузионишу и смање трошкове? Да ли приоритет да кошаркаши Југа играју дерби са Моравом из Владичног Хана и БСК Јуниором из Бујановца? Да ли неко хоће да меша „бабе и жабе“, друго питање немамо?

ШЕФ ПРОТИВ РИСТИЋА
РистићНа Скупштини клуба, која је трајала више од три сата, дошло је до жестоке расправе коју је заподенуо Зоран Аризановић Шеф, технички секретар који је показивао папире о наводним злоупотребама Горана Ристића званог Шапранце, спортског директора клуба.
- То је доказ да код нас нема никаквих тајни. Ако је Ристић крив има ко то да утврди. Оно што је битно, он је на изричит захтев легенди и бивших рукометаша клуба смењен са функције спортског директора – каже Димитријевић.

Значи решења има?

- Не би се прихватили руковођења клуба да нема. За спорт се одваја између 80 и 90 милиона динара, 15 мора да иде најбољем, репрезентативном клубу у Врању.

Многи, на почетку сезоне, наводе спонозоре као врсту додатног, неопходног прихопда?

- Многи наводе, али нико осим нас није успео да донесе паре у клуб јер немају кредибилитет. У протеклој сезони донели смо око 5.000.000 динара од спонзора, а град нам је уплатио 5.800.000 динара. Са тим парама нисмо могли да се такмичимо.

Како стре успели да приведете крају такмичење?

- Позајмицама, од правних и физичких лица у износу од око 2.000.000 динара. И то није било довољно, јер непуна 13 милиона, са 4.000.000 наслеђеног дуга били су камен око врата. Ипак, некако смо успели не само да одржимо клуб него да изборимо опстанак.

Која дуговања највише оптерећује клуб?

- Прво, имамо неисплаћене обавезе према играчима у износу од око 3.000.000 динара. Ради се о обавезама из прошле и ранијих сезона. По правилима РСС, дуговања се морају исплатити у пет месечних рата. Уколико то не урадимо следе казне, одузимање бодова и на крају избацивање из лиге. Друго, имамо дуговања према Регистрационој комисији у Нишу од 1.800.000 динара и то се мора платити до почетка првенства. Треће, имамо дуговања према бившим тренерима Миодрагу Николићу Робију, Зорану Дамјановићу Шаћи, као и рукометашима Жарку Џонову и Милошу Стевановићу у износу од 690.000 динара. Они су тужили, судски процеси су у току, а колико се дугује ту је суд да утврди.

ГРОБАР И ШЕКИ ОСТАЈУ
Душан Стевановић Гобар и Дарко Станојковић Шеки, тренери РК Врање, који су водили клуб на пролеће, највероватније остају у клубу.
- Ако ми останемо, остају и они – тврди Димитријевић.

Судска утужења су у неколико наврата блокирала рад клуба?

- Да, утужења наших тренера и рукометаша. Нико им није негирао дуговања, али тужити када се ломе копља око опстанка клуба на рукометној сцени- то иде њима на душу, „душебрижницима који не могу да живе без клуба“.

У РСС важи правило -или се морају измирити дуговања или следе санкције. На чему заснивате оптимизам након што сте у оваквој ситуацији преузели клуб?

- На разумности челника града, на осећају да препознају приоритет у спорту и крену да се финсирају тренутни спортски бренд у граду.

Сезона је завшена пре два месеца, требало је одмах да се крене са финансијском консолидацијом клуба?

- Требало је, али смо у јуну добили 30.000, а у јулу 80.000 динара. Зато смо организовали Скупштину да са свима којима је на срцу РК Врање питамо челнике града: „Шта даље“?

БРОЈКЕ
На Скупштини сте изнели финасијско стање. Помињу се дугови?
- Све је било транспарентно, сваки докуменат је био доступан свима. Ми дугујемо око 6.000.000 динара, од тога реално 1.500.000 не може доћи, по разним основама, на наплату. Ако смо у августу прошле године наследили дуг од претходне управе у износу од 4.000.000 динара, онда се види колико ми дугујемо. Од дуга не бежимо, спремни смо да га решимо путем спонзорства, али да нам Град уплаћује редовна средства за такмичење.

Добили сте огромну подршку од ветарана и легенди РК Врање?

- Раније је било појединачних напада због личног незадовољства статусом у клубу. На Скупштини су нам, већина њих, прилазили и говорили: „Останите, иначе клуб ће нестати“ То нас још више обавезује да покушамо да у наредних десет дана решимо шта ће бити с клубом.

Првенство почиње 23. септембра?

- Имамо времена да се организујемо и достојанствено наступимо у елити. Циркулише велики број јефтиних рукометаша, посебно са наших јужних простора, од Ниша до Бујановца. Са нашим провереним снагама имали бисмо респектабилан тим. Све друго је утопија. Ако не измиримо дуговања клуб се гаси. Ако измиримо и играмо са децом, губићемо од сваког са 30 до 40 голова разлике. То не прихватамо.

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske

Коментари

Неколико пута се редакција Врањских бавила проблемима у рукометном клубу Врање. Проблеми су настали због недовољне кординације међу члановима Управног одбора који су својом самовољом и непознавањем организације у једном колективу радили све на штету клуба. Није само бити члан Управног одбора већ да направе један спортски амбијенат и једну праву спортску атмосферу. Погледајте ко седи све у Управном одбору клуба.
Председник је преставник Симпа, човек који се никада у животу није бавио спортом, можда на велики одмор. Остали чланови Управног одбора су и раније били некада у управи клуба и невидим да су и раније нешто много помогли клубу осим да Симпо обезбеди новац као и Скупштина општина Врање. Где су сада спонзори, нема их.....
Овде се председник клуба г.Зоран Димитријевић хвали како имају кредибилитет да могу да створе, донесу новац клубу. Безобразно и дрско покушавају да нам докажу како су они спасиоци рукомета у Врању.Па богами лепо, Симпо спонзорише, они користе то, па ћак поједини функционери клуба наплате то што раде у клубу. Ето имамо Душана Стевановића Гробара и Дарка Станојковића Шекија. Људи се похвалише да желе да раде у клубу волонтерски. Дајте им прилику, али само волонтерски. У овој сезони је прострујала информацију да је власник рудника Грот вршио спонзорисање клуба али су новци завршили у неким другим сферама. То није за јавност, тиме се требају бавити неки други органи државе. Поново понављам да рукометни клуб Врање ће ове сезоне у супер лиги доживети такву бруку, пропаст и уништавање једне рукометне историје. На стубу срама долазе ови људи који се сада хвале, ликују за своја дела која предказују уништење једне спортске средине коју су прославњени рукометни радници довели до врха. Да, ова мала група људи који себе називају спасиоцима рукометног клуба на чело са предњседником клуба Зораном Димитријевићем биће најодговорнији. Мислим да је сувишно више трошити речи о људима који су до скора били анонимци. Жао ми је што долази до свађа између бивших рукометаша, Шапранце, Шеф и сл. Мислим да ти људи заслужују више респекта у рукометном клубу.Овде су се које какви самозвани функционери клуба мало зезнули. Нису ту играчи због управе , него управа због клуба. Ипак мислим да требам да прекинем са овом полемиком. Жао ми је да кажем да очекујем пропаст Рукометног клуба Врање, због разних непознатих чланова управе који су гробари овог спорта у сезони 2011/2012. Редакцији свака част на тексту и разумевању за спорт у граду.

Господине Стојановићу, свака част на бризи о РК Врање, али сте се мало удаљили од суштине проблема. А суштина је: Ко су главни кривци пропасти рукомета, фудбала, кошарке, одбојке у Врању? Управе и УО су овде дириговани политиком коју спроводе Мирољуб Стојчић, градоначелник и Зоран Антић, председник Спортског савеза и "прва виолина свих мутљавина". РК Врање воде социјалисти, Динамо, тренутно, нико јер Јову Змајевца и Горана Настића нико жив не узима за озбиљно. Кошарку, Горан Смиљковић, твој "друг" из оОштане и нико више. Смиљковић, осим главу која му је велика, и празна, као арнаутска лубеница, друге квалитете нема. Мире, шериф врањски, јавно говори да мора да се игра, деца "нека кечив лопту" иду избори, а после ћемо да видимо. На свакога по мало, све да је под контролом и да народ види да се нешто дешава с тим што ће они обећавати пуно тога бољег. Господине Стојановићу, суштина, али права, проблема је "прање пара" у Спортском савезу! Још, иду избори. У Врању Мире и Зоран "ведре и облаче", а "жути" су декор које не интересује такмичарски спорт (јер немају приступ). Све изборе "црвени" су добили кампањом од пара које пролазе у Спортском савезу. Тако ће бити и сада. Нема ко да их контролише, када је у Извештају Динама за једну годину фалило 15 милона динара, када није било никакве документације, Зоран Антић је јавно говорио: "Ће ме ухватите за к....! У праву је је, Шарко Тадић је увођењем у коалицију СПС амнестирао највеће лопове и унесрећитеље Србије и амнестира их сада. На челу МУП-а Дачић, потом, врло важан за целу ову причу, други човек у СПС, Ружић Зоранов кућни пријатељ. Зоран, безобразно, позове финасијску полицију, али полицајце који су верни СПС, којима је учињено по разним основама и купљени су за сва времена. Они уместо да довезу комби или минобус испред Спортског савеза и товаре за почетак на информативни разговор, па до 30 дана у притвор, пишу извештаје да је све исправно у пословању Динама. А, прво и основно није било књиговодства, улаза и излаза, а радило се за четворогодишњи период од око 70 до 80 милона динара, само за Динамо. Господине Стојановићу, размислите мало о томе, о суштини, а онима које ви називате уништивачима врањског рукомета пишите и даље, али их не потенцирајте као главне кривце.

Kad je Šaprance dočekao da bude direktor, stigli su na dno i sada kopaju po njemu.

Баш ме интересује да ли ће Горан Ристић Шапранце да буде процесуиран или ће Мире као свог портира да га заштити.

Ne idete vi u Bivolje, vec u zatvor.

Aludiraju ljudi na propast. To je neminovno u klubu.Upsevaju da nas posvadjaju. Pogledajte upravu .Smesno, kao u Kursadjijama. Pa niko od njih vise nema uticaja u gradu. Pitajte i napravite listu koliko ce koji clan posebno doneti novaca u klub.Svi se oni kite tudjim perjem.Simpo im sluzi za pokrice pranja para. Sve je ovo ogromna prevara.Tesko nama.Mislim da je ovo godina propasti rukometnog kluba Vranje.

Nekoliko put a sam pisao o ovim ''strucnjacima'' u upravi rk.Vranja....ali ovo sto ovaj ovde prica,utice na itelekt svakog citaoca...Velikim procentom se slazem sta su predhodnici napisali,neki bas detaljno i usli u celu politicku sustinu postojanja sporta u Vranju....mozda cu i ja napisati malo veci komentar,ali za sada mene kao citaoca i redovnog navijaca vredjaju dve recenice ovog predsednika.1.pred pocetak prosle sezone oni su nasledili dug od 4 miliona-KAKO MOGU DA GA NASLEDE,KAD SU ONI U UPRAVI KLUBA AKO SE NE VARAM ZADNJIH 4-5 GODINA,I LEPO RECE JEDAN PREDHODNIK,JOS SE ONI PREDSTAVLJAJU KAO SPASIOCI KLUBA,OD KOGA TO ONI SPASAVAJU KLUB?OD NJIH SAMIH...NAJBOLJE BI BILO DA ODU I TAKO SPASE KLUB.Medjutim,to im ne ide u korist,mozda posle njih dodje neko ko ce imati ''onu'' stvar da ispita odakle toliki dug,i gde su trosene pare.....2.kaze ovaj strucnjak,da ce brzo da sklope tim,jer ima dosta jeftinih igraca od Nisa do Bujanovca....DA PODSETIM OVOG STRUCNJAKA DA R.K.VRANJE IGRA SUPER LIGU,....B.S.K IGRA SRPSKU LIGU,NAISSUS JE ISPAO,LESKOVAC TAKODJE SRPSKU LIGU.... I ON CE IZ TIH TIMOVA KOJI IGRAJU 4 RANG TAKMICENJA DA TRAZI JEFTINA POJACANJA ZA KLUB KOJI IGRA 1.RANG......ZBOG TAKVIH NAM JE CELOKUPNI SPORT U GRADU TU GDE JESTE....NEMA JEFTINIJIH IGRACA OD DOMACIH,ALI TO NEKOME VEROVATNO NE ODGOVARA ZBOG NJIHOVIH PROCENATA I DILOVA......

Kako vidim ti si dobar poznavalac vranjske svakodnevnice. Ja imam najmanje prava da komentarisem sve probleme koji su vezani za rukometni klub ali posto sam par godina vodio savez u svoljstvu generlnog sekretara mozda mogu i koju recenicu reci. U to vreme je savez okupljao nekoliko klubova u saveznom rangu takmicenja. I tada je ova druzina sa clanovima Upravnog odbora mesetarila i bila antiprotivnicki raspolozena prema savezu. Buda Mihajlovic, potrcko Dragana Tomica je od mene dobio sponzora iz Nisa, preduzece koje se bavi medicinskom opremom i proizvodnjom po imenu MEDITEK. Samo on zna kako je zloupotrebio moje ime i sta je pokusavao da izvuce od dobrostojeceg spoznora. Doslo je do ucena i pretnji. Gospodin Budimir Mihajlovic, potrcko Dragana Tomica to isto je uradio sa jos par sponzora (imam dokaze), gde se je opralo mnogo para ali ne za klub nego za njegov interes. Dok to rade,rukometasi se hrane losekvalitetnim parizerom koji nabavljaju u Simpomarket,Sve vam ovo govori o kavim likovima se radi. Simpo ce kao sponzor gurati jos najvise godinu dana. Oni su sada udruzenje koje sa tatom Draganom Tomicem ne izlaze iz Ministarstva Ekonomije i kabineta Dinkica u prostorijama G17, pardon Ujedinjeni regioni Srbije. Eto da iscakaju jos koju subvenciju kod pomocnika ministra Milana Josipovica, kadrovika SPS-a. Svi kolektivi Superlige su na bazicnim poripremama a mi nemamom par igraca .Jedino je tu uprava kako rece onaj jadnik predsednik sa kredibilitetom. E moj junosa, ti neznas sta rade sportske sredine u Srbiji, da ne pricam dalje.Vidi se da nisi otisao dalje od Vranja, mozda do Grce na more i to ti je brate Evropa. Moj predlog je da se drustvo kursadjija lepo pokupi ,ostavi rukomet na stranu i bave svojim stvarima.Niste Vi drugari za ovde. Kako rece moj predhodnik idite na sportski centar pa ,,kecite fudbal ,, ja Tuntom, Zikom i Corbom.Tamo je vase mesto.Bruka za Vranje

NAJVISE CE STRADATI DECA DRUGOG TIMA KOJA NE IGRAJU NIKAKVU LIGU I NEMAJU USLOVE GDE DA SE DOKAZUJU, A KLUB GODINAMA DOVODI IGRACE SA STRANE I NJIH PRVENSTVENO PLACAJU, KOJI IGRAJU OD DANAS ZA SUTRA !!!