ГИНЕКОЛОГ СРБОЉУБ АРСИЋ, ОСУМЊИЧЕН ЗА УТАЈУ ПОРЕЗА

Мојој породици “смештају” из полиције

Нападали су супругу Јасмину, а нису пронашли ништа незаконито у руковођењу Апотеком. Инспектори Горан Стевановић и Зоран Крстић имају нешто против нас. Из записника Пореске управе види се да сам уредно плаћао порез, тврди Арсић

Полицијска управа Врање поднела је кривичну пријаву против Србољуба АРСИЋА, лекара Гинеколошко-акушерског одељења Здравственог центра, због кривичног дела пореска утаја из члана 229 Кривичног законика, потврдило нам је писменим путем Општинско јавно тужилаштво.
- Према наводима кривичне пријаве, у периоду од 2005. до 2008. године Арсић наводно није пријавио опорезив део примања у износу од 18.737.056 динара. Тиме је избегао плаћање пореза на доходак грађана у укупном износу од 1.713.938 динара - каже се између осталог у писменом допису тужилаштва који је достављен нашем листу.
Лидија АТАНАСОВИЋ, портпаролка Општинског тужилаштва, потврђује да је у току поступак провере кривичне пријаве против Арсића преко врањске Филијале пореске управе.
- Коначна одлука тужилаштва по овој кривичној пријави није донета и зависиће од исхода прикупљених, односно тражених доказа - открива Атанасовићева.
Ако бисмо поменуте полицијске износе узели као веродостојне, испада да је Арсић за три године зарадио око 200.000 евра (по садашњем курсу, п.а.). У преводу, зарађивао је по 5.500 евра сваког месеца, што у државној, што у приватној пракси (ради и на приватној клиници "Матерна медика") избегавајући пореске обавезе на остварени доходак.
Пријава полиције не значи апсолутно ништа уколико се наводи из ње не докажу. У моменту писања овог текста влада некакав вакуум у размени информација на релацији Пореска управа - Општинско тужилаштво. Тако испада да "Врањске" пре тужилаштва имају информацију да је Арсић, изгледа, ипак уредно измиривао своје пореске обавезе. Наиме, у Записнику о утврђивању чињеничног стања о његовим годишњим приходима за поменути период (сачињен је 20. јула ове године, потписала га Сузана Митић као овлашћено лице Филијале пореске управе у поступку) стоји да "странка ни у једној поменутој години својим годишњим примањима није прешла неопорезиви износ годишњим порезом на доходак грађана" (види копију прве и последње стране записника Пореске управе; остатак није дат на увид "Врањским због приватности података, п.а.).
У том закључку објашњава се да је Пореска управа, по налогу надлежног тужилаштва, отпочела контролу "прегледа промета по текућим рачунима и партијама банака код који странка има отворене рачуне" почев од 2005. закључно са 2008. годином. Из дела извештаја који је Арсић доставио "Врањским" види се, рецимо, да је његов укупан нето приход за 2008. годину износио 1.456.548 динара (највећа ставка су плате у Здравственом центру - 1.069.019). Ако узмемо да је то годишњи просек, он није могао зарадити више од 6 милиона за четири године. Но, да ипак сачекамо шта ће тужилаштво добити од порезника.

"ОСВЕТА ЛОШИХ МОМАКА"

У међувремену, позадину напада на Арсића покушава да расветли његов правни заступник у овом случају, адвокат Александар СТОЈКОВИЋ.
- Годинама се атакује на Арсићеву супругу Јасмину, директорку Апотеке, са бесмисленим и претежно анонимним представкама које су се листом показале као нетачне. Нови напад на њеног супруга је, такође, бесмислен, о чему сведочи извештај Пореске управе. Некоме смета што у породици Арсић очито нема никаквих криминогених радњи, па из политикантских разлога изнова атакује да те људе пошто-пото оцрни, а у преносном и странку Г17 плус, чији се чланови доводе у везу с тим - оцењује Стојковић.
Адвокат потенцира да је напад на Арсића "темпиран", јер се догодио у време када се он налази на годишњем одмору у Грчкој одакле није у могућности да преко медија и на други начин у пуној мери одговори на хајку.
- То само по себи говори о злонамерности подносилаца пријаве који се посредно крију под ознаком НН - објашњава Стојковић.
Гинеколог Арсић на оптужбе одговара из роминга. Напад на њега карактерише као прикривени покушај двојице инспектора Полицијске управе Врање да по сваку цену нашкоде његовој породици.
- Када ти исти људи нису успели да пронађу ништа нелегално у раду моје супруге Јасмине у Апотеци Врање, а реч је о инспекторима Горану Стевановићу и Зорану Крстићу, окомили су се на мене, односно читаву породицу. Треба знати да су то полицајци који је моја супруга довела у везу са прикривањем организованог криминала и крађе у Апотеци - каже Арсић.
Како напади на супругу нису уродили плодом, тумачи Арсић, на мети "освете лоших и искомплексираних момака" нашао се он лично.
- Нажалост, двојица инспектора су моји вршњаци. Били су непознати у генерацији, па су дошли на неке функције у полицији и ваљда решили да се освете онима у чијој су се сенци одувек налазили - нагађа Арсић.
Гинеколог открива да је поводом поменуте кривичне пријаве позиван на саслушање у Полицијску управу.
- Рекао сам им да немам шта да разговарам на ту тему, јер је реч о невиђеним глупостима. У Пореској управи сам двапут био подвргнут тзв. канцеларијској контроли. Испитивања су трајала по два, три сата, пошто сам претходно доставио целокупну банкарску документацију. Људи из Пореске управе су све испитали и имате њихов закључак - тврди Арсић.

ПОГРЕШАН ИЗНОС

У разговору са неколико стручњака финансијске струке, који нису желели да се именом и презименом уплићу у овај осетљив случај, сазнајемо да је сасвим могуће да цифра од 18,7 милиона динара, наводно "неопорезованог прихода", није реална.
- Врло је могуће да је реч о погрешном износу - рекао нам је један од наших саговорника - прецизније могло се десити да су збрајане динарске и девизне уплате на Арсићевим рачунима што у многоме увећава износ. Примера ради, Арсић је могао узимати кредите у динарима које је, кад му легну на рачун, конвертовао у девизе да би извршио одређена плаћања, па су оба износа, иако се ради о истом новцу збрајана од стране полицијских инспектора. Можда је наследио новац, продао некакву имовину, стан, кућу и слично. Они су му можда зарачунали све то.
И сама комисија Филијале Пореске управе је у поступку испитивања навода тужилаштва констатовала следеће: "Уплате које су у опису промена на аналитичким картицама текућих рачуна означене као готовинске динарске и девизне уплате, а које се односе на стару девизну штедњу, пребацивање девиза са једног на други рачун, кредите од банака, уплате извршене од стране супруге и оне које потичу од позајмица и дуговања других физичких лица, не спадају у режим опорезивања укупним годишњим порезом на доходак грађана".
- Узимао сам кредите - открива Арсић - на веће износе, али ништа абнормално. То, међутим, нема везе с мојим приходима који су у граници "нормалних" за гинекологе.
Остаје да се сачека одлука тужилаштва. Свима је у интересу да се у овој држави већ једном заврши са политикантством, личним или интересима група моћника. Да принцип поделе власти почне да функционише и да се коначно поштује закон. Без обзира ко га крши - полицајац, лекар или неко трећи.


ОДЛУКА ЈЕ НА НАДЛЕЖНИМ ОРГАНИМА
Урош ТРАЈКОВИЋ, директор Здравственог центра и председник Градског одбора Г17 плус, странке којој припадају Србољуб и Јасмина Арсић, каже да је у вези поменуте кривичне пријаве, као и у више ранијих случајева уперених против угледних чланова те странке, најпаметније сачекати одлуку надлежних правосудних органа.
- Пошто Србољуба Арсића познајем врло добро дуги низ година, потпуно сам сигуран да је он у овом случају поступао у складу са законом - каже Трајковић.

СМЕШНО И ПРЕТЕРАНО
Гинеколог Александар МИЛЕНКОВИЋ, власник приватне гинеколошке ординације Гинека, слатко се исмејао када смо му поменули колико је један његов колега наводно зарадио за три године.
- То је теоретски немогуће. Толико не зарађују ни најбољи српски, а ни врхунски европски гинеколози. Наши прегледи у приватној пракси су у просеку десетак евра, а за износ од 5,5 хиљада евра, колико је тај колега морао зарађивати месечно, морате радити по абнормалним тарифама и то, да се нашалим, двадесет пет сати дневно. Ако знамо да је плата у државној пракси око 1.000 евра, чак и мање, он је могао тамо за три године зарадити 36.000, под условом да ништа није потрошио. Ако је у приватној зарадио још толико, па и нешто више, то је ипак знатно мање од 200.000 евра - каже Миленковић.

КАКО СУ ПРИКУПЉЕНИ ДОКАЗИ
Арсић напомиње да су износи наведени у кривичној пријави потпуно измишљени, те да су наводни полицијски докази против њега прикупљени на нелегалан начин, због чега најављује тужбу против инспектора.
- Хајде што су од Здравственог центра тражили списак свих мојих примања, него су од банке прибавили стање на мом штедном и девизном рачуну без налога истражног судије, што није у складу са законом. Понашање тих инспектора у вези њиховог оперативног рада у Апотеци познато је врху МУП-а и они су под присмотром.


ГЛАС НАРОДА

КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ ЛЕКАРИ?
Ања Илић (19), студенткиња
- Премало, њихов позив је најхуманији.
Бојан Јовић (47), радник
- Довољно али има и оних који зарађују превише.
Цакан Пешић (33), незапослен
- Ако не платиш мито неце да те прегледа.
Горан Стојановић (46), радник
- Држава их довољно плаћа.
Дарко Пајовић (32), незапослен
- Зарађују и превише с обзиром на то како раде.

Пратите ВРАЊСКЕ на ВАЈБЕРУ:
http://chats.viber.com/vranjske

Коментари

A be Vranjanci od kad vi to nauciste da govorite i pisete?

Procitala sam sve komentare i profesionalno i odgovorno tvrdim da su svi komentari vezani za Srboljuba Arsica i Jasminu Arsic cista laz i obmana naroda, kao i zloba onih koji ih pisu!

Takodje, iz analize teksta svi poznavaoci jezika mogu jasno da vide da ove komentare pise jedna jedina osoba sa sve svojim \`lektorom\`.

O zanimljivostima u nacinu laganja, kad strucno obradim tekstove i dam svoj zvanicni stav.

Pohlepa, pohlepa. Pre ili kasnije za sve se ipak plati. Pitam se samo gde će im duša, i da li mirno i spokojno spavaju. Pa naravno, jer su izgubili svaki osećaj i emociju. To se redovno dešava svima koji se na brzinu bogate, a da ništa značajno i veliko nisu uradili. Tužno je samo što mnogi nedužni zbog tog nem,ara i neznanja propate i što agonija duže traje sve ih je više i sa težim posledicama
slučajno se našao tu

Mislim da je tekst Vranjskih u vezi utaje poreza Srboljuba Arsića direktno povezan sa apotekom i krivicnim delima koje vrsi njegova supruga direktorka apoteke Jasmina Arsić. Vranjska carsija zna da gospodin suprug mora da bude zadovoljen provizijom koju za njega obezbedjuje direktorka Jasmina. Jasmina Arsic uklanja sve iz apoteke koji mogu da poremete njene planove da nekaznjeno iskorisacava apoteku za svoje bogacenje. Zbog Jasmine Arsic iz firme je morao da ode tadasnji finansijski direktor Dragan, pa zatim racunarski strucnjak Nesa, a zasto, pa da bi ona dovela svoje ljude pre svega u finansije a zatim i u racunarski sistem a to su dve njene najvaznije poluge za namestanje stanja lekova i uzimanje provizija preko ugovora sa isporuciocima lekova. Jasmina Arsic maltretira sve koji pokusaju da stanu na put njenim malverzacijama. Skoro je dala otkaz i Zorici, naravno nezakonito pa je sud zenu vratio na posao. Na meti Jasmine Arsic nasle su se apotekarke Ivana Kostic, Marina Stosic, Olivera Tomic, Tanja Subarevic, Milena Catlajka, bivsa direktorka Valerija i ostali zaposleni koji su joj na ovaj ili onaj nacin zasmetali u njenim mracnim planovima. Ali zasto Jasmina Arsic nikako ne dira Miretovu suprugu Lidiju Stojcic za sada se samo nagadja. Zasto gradonacelnik Mire ne postupi u skladu sa zakonom i ne pokrene postupak smene direktorke nakon podignutih optuznica, i to se samo nagadja. Sta se sve tu krije, znace se uskoro.

Poznavaoče prilika, verujem ti svaku rec jer dajes argumente. Nadam se da i policija sve to zna ili mozda mnogo vise. Ovo ostalo od nekog navodnog „penzionera“, „gorana“ i slicnih koji uporno kazu da je apoteka njihova i da je ne daju nikome da im je oduzme (valjda misle da je to neka Jasmina Arsic nasledila) i koji dobro znaju da lekove ne ugovaraju, proviziju ne uzimaju i manjak lekova ne prave nacelnice i sefovice nego samo Jasmina Arsic, su lazi koje govore o njima samima, to su ljudi direktorke Jasmine Arsic koje ona kontrolise sa svoje direktorske pozicije. Ali, njih zaposleni u Apoteci dobro poznaju. Jasmina i Srboljub Arsic preterase u svojoj pohlepi i za to ce odgovarati, sada ili cemo sacekati izbore, ako je vec sve politika. Napred drzavo i policijo, ne daj da te prozivaju nekakvi Arsici pa makar ih stitio ceo G17 sa Urosem Trajkovicem, Karanovickom i Dinkicem.

Nemam običaj da komentarišem komentare, ali ovog puta ću odgovoriti. Kod milionskog manjka koji je otkrila masovna inspektorska akcija na jesen prošle godine (pisale Vranjske), ne radi se ni o kakvom iznošenju lekova koji se ionako izdaju samo na lekarski recept (pisale Vranjske) vec o stvaranju manjkova kroz informacioni sistem koji je uvela Jasmina Arsić i u koji jedino pristup ima ona i njen spoljni ekspert Goran Jovanović (firma Aktor, podignuta optužnica protiv Jasmine Arsić, objavili mediji) sa kojim lažira stanje lekova na lageru po svim apotekama koje pripadaju centralnoj vranjskoj apoteci. Dalje, radi se o „aranžmanima“ koji su prikriveni kroz ugovore o nabavkama, koje jedino i isključivo direktorka Jasmina Arsić pravi sa isporučiocima lekova. Jasmina Arsic je vrsila i nabavke lekova sa isteklim rokom protiv čega su izjavu protiv direktorke Jasmine Arsić dale sve načelnice i šefovice Apoteke Vranje (pisale Vranjske). Ne postoji jedan već više načelnika i šefova Apoteke Vranje i ne ugovaraju oni kupovinu lekova već jedino direktorka Jasmina Arsić odlučuje od koga će se i pod kakvim uslovima lekovi kupiti za šta uzima ogromne provizije u kešu, automobilima, stanovima, opremi za ginekološku laboratoriju svog supruga, meterijalima i opremi za kuću, turističkim putovanjima po svetu za sebe i decu i td. i td. Deo provizija delom je na razne nacine dospeo na njen bankovni račun i račun njenog supruga Srboljuba Arsića. Kome od nas 18 miliona prodje kroz privatni racun? Mnogo je optužnica i krivičnih prijava protiv Jasmine Arsić. Sada se i advokati branioci bračnog para Arsić, jedan iz Beograda, drugi iz Vranja, plaćaju od naših para koje nam od plata uzimaju za lekove. Zna policija mnogo, na žalost politika se u ovoj državi odavno uplela u pravo i pravdu i dok god G17 štiti Jasminu Arsić, teško će biti isterati pravdu. Skupština Vranja koja je osnivač Apoteke i koja je zbog koalicije sa G17 postavila ovu direktorku morala je da postupi po zakonu i smeni je sa funkcije odmah nakon što su posle policijskih istraga podignute optužnice (još desetak krivičnih istraga se vodi protiv Jasmine Arsić). Ostajanjem na funkciji, Jasmina Arsić primorava zaposlene da daju lažne izjave, falsifikuje dokumentaciju, njen G17 ucenjuje lokalnu koaliciju u Vranju i td. Ali, kada uskoro ne bude više bilo te zaštite, kada je tutori „puste niz vodu“, svi dokazi protiv bračnog para Arsić će se izvući iz sudskih fioka i videće se da je poznavalac prilika bio u pravu.
Na kraju, što se Tanje Šubarević tiče koju u komentarima neki spominju, ko prati novine Vranjske zna da je ta žena dala ostavku na mesto načelnice još pre dve godine, dakle daleko pre ovih događanja od ove i prošle godine, daleko pre nego sto je došlo do provlačenja Apoteke po novinama, kroz policiju i sudove.

Poznavaocu prilika, mislim da prilike koje dobro poznajes precutkujes.Mesas pojmove, pa u pricu iz koje se vidi da je krivicna prijava potpuno besmislena i netacna ubacujes komentare o apoteci.Ono sto treba da znas je da je za nestanak i manjak lekova u apotekama odgovorna nacelnica Tanja Subarevic koja je bila duzna da sacuva lekove.Gde si video da generalni direktor cuva lekove, namestaj ili bilo sta drugo po apotekama kad u njima ne radi?
Zato mislim da preterujes u izmisljotinama da bi mozda neke druge prilike prikrio.

Organizovani kriminal u Vranju je odavno rasvetljen. Inspektori Goran i Zoran su odavno poznati korupcionasi. To oko kradje u Apoteci je poznata stvar za poznavaoce prilika. Tanja Subarevic i Zorica su iskoriscene u toj kradji od inspektora organizatora misleci da ce na taj nacin unistiti nesto sto jedino vredi u gradu a to je Apoteka. Kad policija nije mogla da pronadje nista lose u poslovanju Apoteke onda su napravili kradju. Zato i ne otkrivaju lopove jer su lopovi policajci. Mogu da zamislim sta bi se desilo da ovim policajcima Apoteka padne u ruke: nestanak lekova, ugrozeni penzioneri, otpustanja, plate kao u drugim javnim ustanovama u gradu. Pa zar su malo dobili onom kradjom: Tanja kupila kucu u Zemunu od 250 m2, Zoran Krstic sagradio onoliku kucu u Pere Mackatovca, Zorica kupila stan preko puta Arene u Beogradu, Goran Stevanovic sagradio onoliku kucu iznad Razvitka. Katastrofa ! A onda napadaju ugledne i sposobne ljude. Nije li ovaj doktor uveo nove metode u ginekologiji u Vranju ? Zar Apoteka ne raspisuje stipendije za studente farmacije ? Koja firma u gradu tako dobro stoji kao Apoteka mereci po platama? I to ovi nepismeni hoce sve da uniste. Ajde molim te pa ko bi normalan u ovom gradu ovoj bandi dozvolio da nam oduzme Apoteku?

Е брате Аписе, камо среће да ме доктор ангажовао, али му очигледно то није потребно, па тако не зарадих неку парицу. Иначе, ја сам само присталица идеје да је правда једнака за све и за богате и за сироте. Хоћеш ли да затворимо све који су се обогатили, па да правимо неку пролетерску државу у којој ћемо се ми обогатити. Иако моје мишљење противречи твојим ставовима, то не значи да те угрожавам. Не нервирај се. То су само два различита мишљења. Пошто су ми твоји нерви важнији од ове теме, ево више је нећу коментарисати. Уосталом, мислим да је тема исцрпљена. Чаршија је рекла своје, а сад оставимо мало места доктору и државним органима. Поздрав.

U svojim ranijim komentarima, više puta sam naglasio učešće ginekologa Srboljuba Arsića u malverzacijama i kriminalu svoje supruge Jasmine Arsić, direktorke Apoteke Vranje (još uvek direktorka iako ima više podignutih optužnica i desetak policijskih krivičnih prijava). Mnogo je provizija za kupovinu lekova Apoteke na razne načine prešlo preko bankovnih računa Jasmine i Srbe Arsića. Mnogo više je novaca koji je bračni par Arsić od dobavljača lekova uzimao u kešu. Jasmina i Srboljub Arsić su bili toliko sigurni u svoje zaštitnike iz G17 da nisu ni krili svoju krađu. Za vreme tri godine direktorovanja, Jasmina Arsić je kupila više stanova u Beogradu i Londonu, dve kuće u Vranju, tri nova automobila i td i td. Preko dobavljača lekova Srboljubu Arsicu se oprema ginekološka ordinacija, dobavljači lekova plaćaju školovanje, kongrese i literaturu ginekologu suprugu Jasmine Arsić, o trošku Apoteke ova cela porodica sa sve decom obišla je ceo svet i td. i td.. Ljudi treba da shvate da su to naše pare, da se to uzima iz provizije na cene lekova. U Vranju je dobro poznato da je oko deset inspektora koji su se bavili apotekom „skinuto“ sa slučaja posle političkog pritiska centrale G17 iz Beograda. Međutim, ne ide im za rukom da sklone nekoliko inspektora koji valjano rade svoj posao rešeni da rasvetle mnogobrojne i finansijski „teške“ pronevere Jasmine Arsić i njenog supruga. Za odbranu pred sudom Jasmini a sada i Srboljubu Arsiću nije joj više dovoljan samo jedan advokat iz Beograda, već je, opet o trošku Apoteke, angažovan i drugi iz Vranja (javlja se u tekstu Vranjskih). Sve se zna o njenim malverzacijama sa informacionim sistemom u Apoteci, nameštanju stanja lekova, gomilanju lekova sa isteklim rokom (pisale Vranjske) i td. Bračni par Arsić laže da je neko odnosio lekove od 15 miliona. Kakva besmislica, toliki novac se može ukrasti samo kroz papire i korupcijom, a upravo je Jasmina Arsić uz pomoć Srboljuba Arsića to radila. Svoju proneveru u Apoteci Jasmina i Srboljub Arsić neprestano pokušavaju da svale na radnike apoteke, pa i na same policijske inspektore koje u tekstu Srboljub Arsić navodi imenom. Država i policija ovakve besramne optužbe ne smeju da ostave bez odgovora. Zna policija mnogo, čekamo iznošenje dokaza i smenu Jasmine Arsić koju je konačno najavio DS i Goran Stefanović. Inspektori, samo napred, imate podršku Vranjanaca.

Cekaj brate Ilija.
Pa ti brate za svakog ko je napisao komentar dajes recenziju.Brate ko te je angazovao, mozda doktor.Brate Ilija ovde pisu ljudi svoje komentare, svoje poglede, svoja slaganja ili ne slaganja sa tekstom.Ovde ispada jedna stvar.Ti dajes svoje misljenje.Mozda eto mozes biti novinar u nekom tabloidu ili nedeljniku.Svoja misljenja mozes zadrzati za sebe, ostavi da se ljudi bave svojim pisanjima.Konkretno vidis da je doktor ostetio drzavu, ostetio poreske obveznike.Sto bi ja za svoj minimalac placao poreze a da doktor koji nezna sta ce od bogatstva je oslobodjen.Pa tu nema pravde.Drzava mora da zivi.I to je kraj