od Alapaca u Sub, 28 Mar 2009, 11:31
Da vas prvo pozdravim , jer tako je red, i da pozdravim ideju onoga ko je organizovao ovaj forum :)
Vidim oprecna misljenja o tome sta je ko postao od kako je otisao iz Vranja, neki su srecni neki ogorceni, ili trenutnim polozajem ili Vranjem. Ja sam odavno napustila moju kaldrmu, korzo, sedenje kod "Sara",Cosku i izlete za prvi maj, napustila ali nisam ZABORAVILA. Ponosna sma sto sam iz (za neke) jeden palanke, palanke koja odise zivotom, palanke koja ne moze da zameni nikakva svetla onih gradova (kao sto neko rece) gde se komsije ne poznaju, gde ljudi jure na autobus ili voz, gde je osmeh zamenjen grimasom. Zivim daleko od Vranja, ali sam vrlo cesto i u Vranju, a i Vranje u meni.
Onaj ko zeli, ume i sposoban je, uspece svuda, za to mu nije bitan grad, vec on kao covek. A oni koji su iskocili iz svoje kaldrme i upali na vreli asfalt, zaboravili svoj jezik i svoje komsije, nisu ni uspeli. Ili mozda jesu, asimilacija je cudo, ja ipak vise volim da budem los original nego dobra kopija.
Vec preko pet godina pisem o vranjskom zivotu, ljudima, na vranjanskom dijalektu da se ne zaboravi, ono sto nekima (ocigledno osobama sa nedovoljnim znanjem) izgleda seljacki, je jezik vranjanaca koje je Bora Stankovic opisao, a prevedeno na skoro sedam jezika. Umesto sto prolivate svoju zuc(pojedinci) usled neuspelih pokusaja ( koliko ih je bilo necu da zalazim u vasu privatnost) budite ponosni da ste bar ziveli i znali svoje komsije, drugove, rodbinu, jer tamo gde ste samo bezlicna masa koja, dok rodbina dodje (ne daj Boze), moze i da nestane. Negujte svoje korene, jer ni drvo bez korena ne napreduje, nebitno u kom parku :)
Samo za vas koji ste se pogubili, mozda se negde prepoznate :)
dobi onomad pismo od drugaricu mi, tri d'na mi je trebalo da ga rastumacim! Ne ga je pisala na neki strani jezik, proveri ja, ido kude Hadzinikolica, ne li covek sudski tumac, reko moz' je na engleski ili nemacki pisan. On covek vika neje, na beogradski!
Mislim se, pa nesam ja u skolu ucila beogradski, a neje ni ona! Vranjanka bre! Otisla u Beograd i odma se pogospodila, vranjanski zabravila, usla vu prasina od beogradsku kaldrmu u mozak, pa posuntavela. Pisuje pismo, a niki ne znaje da ga desifruje.
Eve vidite sami.
„Cao Zlatice,
evo me na nekoj treskavici kod blokeja, upoznala sam ga u privdzi dok se klackala do faksa. Bas je cool! Odmah me smuvao da izduvamo jednu hasku cigaru i ja promasim faks i osvanem na Kukuriku Hil u njegovoj gajbi.
Jebo te, otkacio seldzuk divizn, nakupilo se tu nekoliko njih iz pasivnih krajeva, sve neke brze ruke Srbije, cepa se mutis uz obaveznu travu, ma ubili se totalno! Bila i neka njegova sajmusa, Zlatice neces verovati, pa ona je bre pravi skrndelj, utripovala se i meni baca niskusu, KBSZ! Otkacim je ja, dok si rekla keks! Ona ce meni da provaljuje fazone a'la bapska magija! Otkasirala sam je odmah i otisla ti ona Ford tabanusom kuci.
Blokej i ja ti se onda zavalimo do daske i padne ti tu dobro ispitivanje Postojnske jame!! Trebalo mi dva sata da se resetujem. Ma bio cool fes!
Isparlacemo se kad se budemo videle.
Tvoja Zvezda Danica“
I ja se raspita na sve strane, ne li ima nasi deca studirav po Beograd, te mi pomognase da rastumacim ovija hijeroglifi.
Takoj nauci jos jed'n jezik! Beogradski. Da mi je neki pricaja kako nasi Vranjnci po Beograd ziviv, da se jadni po gajbe sastajev i travu mesto cigare pusiv, da nemav sto da pijev nego neki buckurisi i da gi neke seljacke divizije sviriv ja moje dete ne bi tam pustila!
Danica cim dodje u Vranje, ja na rucak ce gu vikam, a i Hadzinikolica da ni prevodi!
Pozdrav